Aardwarmte voor Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer

Projectontwikkelaar D4, Shell en Firan verkennen de mogelijkheden om een warmtenet met aardwarmte te ontwikkelen voor Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer.

Holland Rijnland, een samenwerking tussen dertien gemeenten in de regio Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en Greenport Aalsmeer, het wereldhandelscentrum voor de sierteelt, werken aan verduurzaming van de warmtevoorziening. Een warmtenet met geothermie creëert mogelijkheden om de gebouwde omgeving en de glastuinbouw duurzaam en aardgasvrij te verwarmen.

Aardwarmte als duurzame, betrouwbare en betaalbare oplossing

Projectontwikkelaar D4, Shell en Firan onderzoeken het potentieel van aardwarmte in de ondergrond in de regio Holland Rijnland. Ook wordt er gekeken of er een aanvullende warmte-infrastructuur nodig is om de aardwarmte te benutten. Daarnaast inventariseren de samenwerkende partijen de warmtebehoefte van mogelijke afnemers en de mogelijkheden om het lokale warmte-aanbod uit de glastuinbouwsector in te zetten.

D4 en Shell hebben in 2021 een zogenoemde opsporingsvergunning ontvangen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In samenwerking met Firan en het lokale bestuur wordt vervolgens een geschikte startlocatie vastgesteld. D4 en Shell brengen voor alle betrokken gemeenten het aardwarmtepotentieel in kaart. D4 en Firan gaan vervolgens aan de slag om de volledige infrastructuur te ontwikkelen om te komen tot een duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte-oplossing in Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer.

Open warmte-infrastructuur

Conform de inzet van Firan op open warmte-infrastructuren met onafhankelijk netbeheer, staat het toekomstige warmtenet open voor uitbreiding met diverse bronnen, leveranciers en afnemers. De toepassing van geothermie legt de basis om de warmtevraag van de gebouwde omgeving en glastuinbouwsector in Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer verder te verduurzamen. De collectieve oplossing in de regio’s levert daarmee een significante bijdrage aan de actuele warmtetransitie.

Geothermie als onderdeel van de warmtetransitie

Bij geothermie wordt warmte onttrokken aan water dat op 500 tot 4.000 meter diepte in de aarde aanwezig is. Daarmee behoort aardwarmte tot een duurzaam en betrouwbaar alternatief voor aardgas en een belangrijke driver achter de transitie naar een aardgasvrije en CO2-neutrale gebouwde omgeving. De verwachting is dat aardwarmte in 2030 in circa 30 procent van de totale Nederlandse warmtevraag kan voorzien.

Firan is bij het aardwarmteproject in Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer betrokken als de beoogde ontwikkelaar van de regionale warmte-infrastructuur. In de toekomst nemen we naar verwachting ook de rol van beheerder van het net op ons. Daarnaast speelt Firan een actieve rol in het transport van de opgewekte warmte aan warmtebedrijven, woningcorporaties en andere partijen in de regio. Samen met D4 en andere partners delen we inmiddels actief onze visie en expertise over de plannen om het potentieel van geothermie optimaal in te zetten om de Nederlandse warmtetransitie verder te brengen.

Het warmtenet in Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer is een initiatief van projectontwikkelaar D4, Shell en Firan.

Delen op social media