Het historische Forteiland Pampus in het IJmeer wil in 2023 klimaatneutraal en zelfvoorzienend zijn. Firan ontwerpt hiervoor een off-grid netwerk met duurzame energiebronnen, zonder aansluiting op het reguliere elektriciteitsnet.
Aardgasvrij, zelfvoorzienend en circulair
Forteiland Pampus is in de negentiende eeuw gebouwd als militair fort om Amsterdam in de oorlogstijd te beschermen. Het eiland in het IJmeer is sinds 2011 te bezoeken als toeristische attractie. Als UNESCO Werelderfgoed heeft het eiland nu de ambitie om in 2023 volledig aardgasvrij, zelfvoorzienend en circulair te opereren. Zo wordt er een circulair entreegebouw gebouwd en gaan de voorzieningen op het eiland in de eigen water- en energievraag voorzien.
Duurzame energie in de hoofdrol
Samen met partners ontwikkelt Firan een off-grid netwerk met een hoofdrol voor duurzame energiebronnen. Het systeem maakt gebruik van zelf opgewekte zon- en windenergie, batterij-opslag en een compacte biovergistingsinstallatie die in de wintermaanden groen gas levert. Het uitgangspunt is dat het eiland het energieverbruik minimaliseert, en de beschikbare hernieuwbare energie steeds slim inzet.
Het unieke Grid Control Platform van Firan zorgt straks continu voor monitoring, sturing en optimalisatie van de energiestromen op Forteiland Pampus. Het systeem brengt op basis van een analyse van historische en actuele data steeds het (te verwachten) energie-aanbod in beeld. Op die manier wordt er proactief ingespeeld op mogelijke pieken en dalen in de energievraag, en wordt er zo efficiënt mogelijk omgegaan met de beschikbare duurzame stroom.
De verduurzaming van de energievoorziening van Forteiland Pampus is een samenwerking tussen Stichting Forteiland Pampus, Rengineers, De Groot Installatiegroep, Antea Group en Firan, en wordt mede mogelijk gemaakt door een REACT-EU subsidie.
Sr. Business Developer – Meer over Haike