Slim energiemanagement in Achterhoek bij directe lijn tussen zonnepark en steenfabriek

Solarpark Azewijn Montferland voorziet de fabriek van Wienerberger in Azewijn van lokale duurzame energie. Het Grid Control Platform van Firan zorgt voor een slimme aansturing van de directe lijnconstructie tussen de producent en gebruiker van de duurzame energie – en daarmee voor een zonnepark met een optimaal rendement.

Het zonnepark van Pfixx Solar in Azewijn produceert jaarlijks zo’n 4,4 miljoen kilowattuur energie, die voor een groot deel wordt gebruikt in de nabijgelegen fabriek van Wienerberger, producent van duurzame bouw- en bestratingsmaterialen van keramiek. Daarnaast levert het zonnepark groene stroom aan het elektriciteitsnet.

Directe lijn tussen opwek en verbruik

Een directe lijnverbinding tussen de producent en de grootverbruiker van de zonne-energie zorgt voor een efficiënt en veilig systeem, zonder dat het zonnepark een eigen netaansluiting nodig heeft. Het Grid Control Platform van Firan laat het decentrale net functioneel werken: het totale opgewekte vermogen van het zonnepark blijft altijd binnen de grenzen van de gecontracteerde netaansluiting en Pfixx Solar haalt het maximale uit de ruim 17.000 panelen in Azewijn.

Verbeterd rendement van het zonnepark

De slimme infra-oplossing van Firan levert de betrokken partijen verschillende voordelen op. Zo verbetert het rendement van het zonnepark, doordat de opwek en het verbruik optimaal op elkaar zijn afgestemd en er minimale afschakeling plaatsvindt. Met de gedeelde netaansluiting bespaart de ontwikkelaar en grootverbruiker op de kosten voor het netbeheer. Wienerberger is verzekerd van een betrouwbare en duurzame elektriciteitsvoorziening om te voldoen aan de energievraag. Maatschappelijk gezien voorkomt het onnodige verzwaring van het energienet. De combinatie van de directe lijnconstructie met het intelligente sturingssysteem geeft een belangrijke impuls aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de fabriek in Azewijn en het solarpark.

Ontwerp, realisatie en beheer van het energiemanagement

Firan maakte het ontwerp voor het slimme energiemanagement van de directe koppeling tussen het zonnepark en het fabrieksterrein in Azewijn. Daarbij is rekening gehouden met alle technische, organisatorische én financiële vraagstukken. We hebben bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden om het opgewekte vermogen optimaal te benutten binnen de beschikbare netaansluiting, en om het rendement van het zonnepark in de toekomst verder te vergroten door de mogelijkheden van de inzet van batterij-opslag.

In de beheerfase van het project zorgt Firan met het Grid Control Platform voor een continue monitoring en aansturing van de energiestromen. De intelligente software maakt het mogelijk om opwek te voorspellen en daarmee de vraagsturing nog beter te regelen en het rendement steeds te maximaliseren.

Ambities voor de toekomst

De ambitie van Pfixx Solar en Firan is om in Azewijn een aanpak te ontwikkelen die in de toekomst ook inzetbaar is op andere productielocaties. Daarbij ontstaat er mogelijk ook ruimte om de zonne-energie via een energy hub slim te benutten voor bijvoorbeeld de elektrificatie van het industrieterrein en laadinfra voor een elektrisch wagenpark. Tegelijkertijd zijn Pfixx Solar en Firan aan de slag met het onderhoud en beheer van het energiemanagement in Azewijn, zodat de performance integraal wordt geanalyseerd en doorontwikkeld.

De slimme sturing van energiestromen tussen Solarpark Azewijn Montferland en de fabriek van Wienerberger in Azewijn is een samenwerking tussen Pfixx Solar en Firan.

Delen op social media