Warmtenet in Amsterdamse wijk van en voor buurtbewoners

In de Amsterdamse wijk Middenmeer Noord is een warmtenet met restwarmte van een nabijgelegen datacenter in de maak. Buurtbewoners, verenigd in buurtcoöperatie MeerEnergie, werken daarvoor samen met Firan en de gemeente Amsterdam.

Buurtcoöperatie MeerEnergie, de gemeente Amsterdam en Firan ondertekenden in 2024 een samenwerkingsovereenkomst om in Middenmeer Noord een warmtenet van en voor bewoners te realiseren. 

Het datacenter van Equinix in het nabijgelegen Sciencepark is de lokale bron van het warmtenet. Bij het gebruik van de koelingsinstallaties in het datacenter komt restwarmte vrij, die bruikbaar is voor het warmtenet. In een zogenoemde Decentrale Energie Centrale (DEC) zorgt een collectieve warmtepomp ervoor dat de restwarmte naar de juiste temperatuur wordt gebracht. Vervolgens komt de warmte terecht in de ondergrondse leidingen in de wijk, die de aangesloten huishoudens van warmte voorzien.

Met de restwarmte van het datacenter van Equinix in de Watergraafsmeer is het mogelijk om 5.000 woningen te voorzien van verwarming en warm water. Het plan van MeerEnergie is om als coöperatief warmtebedrijf – samen met Firan – te zorgen voor de aanleg en het technische beheer van het warmtenet, dat een aardgasvrije warmte-oplossing is voor eigenaren en huurders van woningen in de wijk.

Van aardgasvrije wijk naar energieneutrale stad

Het warmtenet in Middenmeer Noord is een initiatief van een groep enthousiaste buurtbewoners, die zich inzetten voor een aardgasvrije warmtevoorziening voor de bestaande woningen en gebouwen in de wijk. De gemeente Amsterdam investeert in de vooraanleg van het warmtenet, omdat de oplossing aansluit bij de ambitie van de gemeente om in 2040 aardgasvrij en energieneutraal te zijn.

De aanleg van het warmtenet in Middenmeer Noord wordt afgestemd met de grootschalige renovatie van de andere infrastructuren in de wijk, zoals de waterleidingen en het riool. Naar verwachting maken in 2026 de eerste huishoudens gebruik van het warmtenet.

Het warmtenet in de Amsterdamse wijk Middenmeer Noord is een samenwerking tussen buurtcoöperatie MeerEnergie, de gemeente Amsterdam, datacenter Equinix en Firan.

Delen op social media