In 2022 is gestart met de aanleg van een warmtenet in Middenmeer Noord, een wijk in het Amsterdamse Watergraafsmeer. De gemeente Amsterdam doet een voorinvestering in de aanleg van het net, gelijktijdig met een grootschalige aanpak van andere infrastructuren in de wijk. Bewoners van deze Amsterdamse wijk, verenigd in buurtcoöperatie MeerEnergie, hebben de afgelopen jaren samen met Firan de mogelijkheden van een collectief duurzaam warmtenet onderzocht en werken eraan tot een warmtenet te komen voor en door bewoners.
Het nabijgelegen datacenter Equinix (in het Sciencepark) is de lokale bron van het warmtenet. Met de restwarmte van Equinix kunnen potentieel 5.000 woningen worden voorzien van verwarming en warm water.
Decentrale Energie Centrale (DEC)
Bij Equinix komt warmte vrij bij het koel houden van computers. Hierdoor blijft veel restwarmte over. In een zogenoemde Decentrale Energie Centrale (DEC) gaat een warmtepomp ervoor zorgen dat de restwarmte naar de juiste temperatuur wordt gebracht. Vervolgens komt de warmte terecht in de leidingen in de wijk om huishoudens van warmte te voorzien.
Verduurzaming voor particulieren
Steeds meer particulieren willen hun bestaande woning verduurzamen en minder afhankelijk zijn van aardgas. Daarom is de mogelijkheid onderzocht van een nieuw warmtenet in een bestaande woonwijk met particuliere eigenaren en individuele verwarmingsinstallaties. Gemeente Amsterdam investeert in de vooraanleg van het warmtenet omdat het past bij de ambitie van de gemeente om in 2040 aardgasvrij te zijn.
Om hinder bij de aanleg te beperken, wordt de aanleg gelijktijdig uitgevoerd met de geplande renovatie van de andere infrastructuren in de wijk, zoals de waterleidingen en het riool.
Betrokken partijen bij het warmtenet in Amsterdam Middenmeer Noord zijn particulieren en woningbezitters, buurtcoöperatie MeerEnergie, datacenter Equinix en Firan.
Onderstaande afbeelding is een schematische weergave van het warmtenet dat in Middenmeer Noord wordt gerealiseerd.