Forteiland Pampus

Op Forteiland Pampus in het IJmeer, dat sinds 2011 te bezoeken is als toeristische attractie, is een zelfvoorzienend energienetwerk in de maak. Firan ontwerpt hiervoor een off-grid netwerk met duurzame energiebronnen zonder aansluiting op het publieke elektriciteitsnet. 

Off-grid netwerk

Vanaf de bouw van het eiland eind negentiende eeuw is Forteiland Pampus in het IJmeer niet aangesloten op het elektriciteitsnet van het vaste land. Met behulp van unieke Grid-Control software ontwerpt Firan een off-grid netwerk los van het bestaande, publieke elektriciteitsnet waarmee duurzame bronnen optimaal worden benut. 

Eerste duurzame publieke erfgoed

Forteiland Pampus is in de negentiende eeuw gebouwd als militair fort om Amsterdam in de oorlogstijd te beschermen. Het heeft de ambitie om het eerste publieke erfgoed in Nederland te worden dat zelfvoorzienend, circulair en aardgasvrij opereert.

Haike van de VegteBusiness ManagerMeer over Haike

Meer weten?

Duurzaam lokale energie uitwisselen? Firan ondersteunt. Wij helpen lokale partijen met de realisatie infra voor nieuwe energie.

Cable pooling maakt zon- en windparken mogelijk op locaties die nu nog vaak buiten beeld blijven - en vergroot daarmee het aantal kansrijke projecten. Sipco Eggink van Firan vertelt er alles over.