Datagedreven restwarmte, gratis af te halen!

Op 10 oktober organiseerde de Dutch Data Center Association (DDA) voor het tweede jaar op rij het ‘Datacenter Restwarmte en Innovatie Congres’. Met het congres wil de DDA samen met haar partners een bijdrage leveren aan versnelling van de energietransitie door datacenter restwarmte- en innovatieprojecten te initiëren en te versterken. Firan onderstreept deze ambitie. “We zien enorm veel kansen ontstaan door de enorme groei van datacenters in Nederland. Nu moeten vastgoedeigenaren, DDA en netbeheerders hun handen ineen slaan om ervoor te zorgen dat de restwarmte van deze datacenters goed benut wordt.”

Sinds een jaar maakt de DDA zich hard om als sector een bijdrage te leveren aan het behalen van onze klimaatdoelen. ‘Het grootste gedeelte van de groene stroom die datacenters verbruiken, wordt vrijwel geheel omgezet in warmte. Deze restwarmte wordt op dit moment niet of nauwelijks nuttig hergebruikt. (…) Huizen, kantoren en kassen kunnen met deze warmte worden verwarmd’, schreef de DDA afgelopen jaar nog in een open brief aan de Nederlandse Overheid.

Datacenters bij u in de buurt

Wilt u weten of er een datacenter bij u in de buurt ligt? Kijk dan op de ‘Datacenter Map’ van Dutch Data Center Association.

Datacenters in Nederland

 

Logisch

Het delen van warmte met gebouwen in de buurt is een logische zaak en steeds méér datacenters delen hun restwarmte. “We zien dat er op diverse plekken in Nederland al succesvol ‘datawarmte’ wordt uitgewisseld. Maar we zijn er klaar voor om dit ook op grote schaal in Nederland te gaan toepassen.” zegt Brenda Schoumans (Business ontwikkelaar bij Firan). “Het is met name een kwestie van samenwerken met de juiste partijen en rekening houden met natuurlijke (vervangings)momenten in de levenscyclus van de installaties. Firan kan daarbij helpen.”

Betaalbare en betrouwbare infra

Nederland staat vol met datacenters en de ‘data-industrie’ groeit. Datacenters hebben een schat aan duurzame warmte. Gek genoeg wordt dit nog nauwelijks benut. Slechts een paar voorlopers in Nederland delen ‘datawarmte’ met gebouwen in de buurt. Firan ziet deze ontwikkeling als een kans om duurzame warmte-uitwisseling tussen datacenters en bedrijven of appartementen te realiseren. Om die reden is Firan met DDA in gesprek gegaan om te kijken naar kansen om de beschikbare warmte uit te koppelen in gebieden waar grote nieuwbouw- en renovatieprojecten zich voordoen.

Delen op social media
Meer weten?
Wilt u warmte uitwisselen met een datacenter bij u in de buurt? Dan kan een partij met ervaring in de ontwikkeling, aanleg én beheer van warmtenetten uitkomst bieden. Firan kan u helpen om restwarmte van een datacenter te ontsluiten en slim in te zetten voor verwarming van uw pand.