Arnhemse wijk Elderveld-Noord aardgasvrij met restwarmte uit afvalwater

Om 800 woningen in de Arnhemse wijk Elderveld-Noord aardgasvrij te maken heeft Firan samen met gemeente, woningcorporaties en het waterschap onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van een warmtenet. De bron van dat nieuwe warmtenet is de restwarmte van de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie. Voor de realisatie van het project heeft de gemeente een rijksbijdrage aangevraagd.

Het nieuwe warmtenet voorziet 700 huurwoningen en 100 koopwoningen van verwarming en warm tapwater. Wethouder Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp: “In Arnhem zijn we volop bezig met het verkennen van mogelijkheden om onze energievoorziening te verduurzamen. Vóór 2030 willen we 6.500 woningen aardgasvrij maken. Uitgangspunt daarbij is steeds dat het betaalbaar, eerlijk en duurzaam is. Dat geldt ook voor Elderveld-Noord waarbij we Arnhemmers niet verplichten om mee te doen en we het uitgangspunt hanteren dat de woonlasten van mensen niet mogen stijgen.”

Energie betrouwbaar en betaalbaar

Die visie sluit naadloos aan bij de aanpak van Firan, als ontwikkelaar van energienetten. Directeur André Meijer: “Met open en onafhankelijke netten zorgen we dat de duurzame energie van de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is, en transparantie en keuzevrijheid voorop staan.”

Verduurzamen en vernieuwen

De gemeente Arnhem ziet de ontwikkeling van het warmtenet als onderdeel van de verduurzaming en wijkvernieuwing in Elderveld-Noord. In de wijk ligt het oudste gasnet van Arnhem en het riool moet binnen nu en tien jaar vervangen worden. Een mooie kans om alles tegelijkertijd aan te pakken en zo de overlast en de kosten te beperken.

Fotograaf: Michiel Verbee

Delen op social media