Didam start met aanleg van warmtenet voor Bloemenbuurt

De schop gaat in de grond in de Bloemenbuurt in Didam. De Wijk van de Toekomst wordt gerenoveerd én aardgasvrij gemaakt. De gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei en infraspecialist Firan realiseren een warmtenet voor 222 corporatiewoningen, dat in de toekomst slim en efficiënt is uit te breiden.

In mei 2021 zijn in de Bloemenbuurt in Didam de werkzaamheden gestart voor de aanleg van het warmtenet. Naar verwachting worden in oktober de eerste woningen van woningcorporatie Plavei dan voorzien van de duurzame warmte. In de toekomst kunnen ook vierhonderd koopwoningen in de wijk gebruik maken van het warmtenet.

Aardgasvrij maken tijdens renovatie van woningen

“In de Bloemenbuurt worden woningen gerenoveerd en staat een vernieuwing van de openbare ruimte op stapel. Samen met de woningcorporatie maken we gebruik van het momentum om de wijk ook aardgasvrij en duurzaam te maken”, aldus wethouder Walter Gerritsen van de gemeente Montferland. Samen met infraspecialist Firan is de gemeente aandeelhouder in Warmtenetwerk Didam.

Uit verkennende onderzoeken is een warmtenet op een middelhoge temperatuur naar voren gekomen als de juiste aardgasvrije oplossing. Er is dan geen ingrijpende netverzwaring noodzakelijk, zoals het geval zou zijn bij een all electric aanpak. De woningen worden straat voor straat aangesloten, met minimale aanpassingen achter de voordeur. Arjan ter Bogt van Plavei: “Met het warmtenet is Plavei de startmotor voor een aardgasvrije Bloemenbuurt. We creëren een duurzame, betrouwbare en betaalbare oplossing voor de bewoners in onze gerenoveerde woningen en nieuwbouw.”

Modulair warmtesysteem als startpunt

Voor de realisatie van het warmtenet in de Bloemenbuurt werken Firan, de gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei samen met energieleverancier De Graeflander. André Meijer van Firan: “We maken gebruik van het modulaire warmtesysteem van Firan, dat een wijkproductiestation combineert met een collectieve luchtwarmtepomp. Gasgestookte ketels worden alleen tijdelijk ingezet, op piekmomenten en als back-up. Met de ontwikkeling van het warmtenet wordt de inzet van de gasketels uitgefaseerd door elektriciteit en groen gas – en op termijn mogelijk zelfs waterstof – in te zetten.”

De modulaire aanpak is een ideaal startpunt voor woningcorporaties om wijken gefaseerd – in een eigen tempo, met oog voor de betaalbaarheid voor bewoners – aardgasvrij te maken. In de toekomst is zelfs een verbinding mogelijk met andere buurten en warmtenetten. Meijer: “De modulaire aanpak zorgt ervoor dat er altijd bronnen, gebouwen en buurten aan het warmtenet kunnen worden toegevoegd. Zo werken we stapsgewijs aan een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar warmtenet dat klaar is voor de toekomst.”

De video over de start van de aanleg van het warmtenet voor de Bloemenbuurt:

Gebruikersinformatie warmtenetwerk

Informatie voor gebruikers van het Warmtenetwerk Didam vindt u op de website Energie-infrabeheer.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!