////TEMP START//// ////TEMP END////

Energy hub creëert nieuwe ruimte voor duurzame energie op Tholen

Op 10 juni 2024 is de energy hub op het Zeeuwse eiland Tholen in gebruik genomen. In samenwerking met de ondernemers van twee bedrijventerreinen realiseerden Stedin, ON E Target en Firan een lokaal energienetwerk dat efficiënt gebruik maakt van het elektriciteitsnet.

De energy hub voor de bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelegen op het Zeeuwse eiland Tholen is een koploper in Nederland. Het lokale energienetwerk combineert een zogenoemde groepscapaciteitsovereenkomst met collectieve energie-opslag.

De energy hub legt een slimme verbinding tussen de opwek, de opslag en het gebruik van energie. De aanpak geeft de ondernemers meer ruimte voor verduurzaming en uitbreiding, ondanks de drukte op het gereguleerde elektriciteitsnet. Daarnaast zorgt de energy hub voor een efficiënt gebruik van het elektriciteitsnetwerk, wat bijdraagt aan de vermindering van de netcongestie in de regio.

Vraag en aanbod in balans

Voor de realisatie van de energy hub werkte Renewable Energy Community Tholen (REC Tholen), een stichting die zich inzet voor de verduurzaming van bedrijventerreinen in de gemeente Tholen, samen met de ondernemers op Slabbecoornpolder en Welgelegen, netbeheerder Stedin, energietransitiepartner On E Target, Firan en andere partners.

Firan verzorgde de ontwerpen voor de energy hub. De inzet van een collectieve batterij met 2 megawatt vermogen, die is geleverd en geïnstalleerd door Kenter, is daarvan een belangrijk onderdeel. De energie-opslag vangt pieken en dalen in de opwek en het verbruik op. Slim energiemanagement zorgt voor de analyse, monitoring en sturing van de lokale energiestromen.

Er zijn in eerste instantie 31 bedrijven deelnemer aan de energy hub op Tholen. Het lokale energienetwerk stelt de ondernemingen in staat om de vraag en het aanbod van energie op elkaar af te stemmen en om de gezamenlijke netcapaciteit onderling te delen. Daarnaast maakt de aanpak de onderlinge uitwisseling van energie en de gezamenlijke in- en verkoop van energie mogelijk.

Voordelen voor de regio

De realisatie van de energy hub is van toegevoegde waarde voor de deelnemende ondernemingen én de regio. André Simonse, senior business developer van Firan: “De energy hub stimuleert de economische groei van het bedrijventerrein en geeft een extra impuls aan de inzet van lokale duurzame energie. Daarnaast ondersteunt de oplossing de uitbreiding van energie-opwek in de regio, zoals zonnecollectoren op daken. Zo brengen we de energietransitie echt verder.”

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!