Het warmtenet in Hengelo wint award voor meest innovatieve warmtenet

Het warmtenet in Hengelo heeft de award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. Greenvis heeft de prijs uitgereikt tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres 2020 aan de gemeente Hengelo, Ennatuurlijk en Firan.

Om de klimaatdoelen voor 2050 te realiseren, worden op allerlei plekken in ons land plannen ontwikkeld om de gebouwde omgeving duurzaam en aardgasvrij te verwarmen. Om vernieuwende oplossingen te stimuleren, reikt Greenvis jaarlijks een award uit aan het meest innovatieve warmtenet van Nederland. Uit drie genomineerden heeft het publiek het warmtenet in Hengelo gekozen tot winnaar van 2020.

Optimaal benutten van restwarmte

Het warmtenet in Hengelo is een initiatief van Warmtebedrijf Hengelo, een samenwerking tussen Ennatuurlijk en gemeente Hengelo, en Warmtenetwerk Hengelo, een samenwerking tussen Firan en gemeente Hengelo. De aanpak onderscheidt zich door de toepassing van warmtecascadering, wat een optimaal gebruik van lokale restwarmte mogelijk maakt.

De warmte van het Hengelose warmtenet vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar stoom wordt geproduceerd bij de verbranding van sloophout. Een deel van de stoom wordt vervoerd naar Nouryon, dat de duurzame stoom inzet voor zoutwinning. De stoom wordt meermaals gebruikt en in het proces ontstaat uiteindelijk restwarmte van 40 graden. De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo. Een gedeelte van de warmte wordt rechtstreeks gebruikt door aangesloten bedrijven. Het andere deel gaat via decentrale energiecentrales met collectieve warmtepompen naar zo’n vijfhonderd huizen in Hengelo, die daarmee een aardgasvrije en duurzame verwarming hebben.

Vernieuwen door samenwerken

Wethouder Claudio Bruggink noemt de award een grote erkenning voor de langlopende inzet van de gemeente Hengelo voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van het warmtenet, dat in 2008 is aangelegd. “Het warmtenet biedt veel kansen om Hengelo aardgasvrij te maken en daardoor minder CO2 uit te stoten. Dat is broodnodig! Daarom zijn we erg trots dat ons warmtenet nu gewaardeerd wordt met deze prijs.”

“Het warmtenet in Hengelo is een goed voorbeeld van de manier waarop de verschillende partners in de lokale warmteketen samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor de duurzame energie van vandaag en morgen. De award van Greenvis is een prachtige erkenning voor de gezamenlijke inzet om de warmtetransitie verder te brengen”, voegt André Meijer, directeur van Firan, toe. De gemeente Hengelo heeft de ambitie om in 2041 in totaal 5.000 woningen en 500.000 m² bedrijven en instellingen te voorzien van duurzame warmte.

Awards voor duurzame en innovatieve warmtenetten

Ontwikkelaar van warmtenetten Greenvis reikt jaarlijks twee awards uit: voor het meest duurzame en het meest innovatieve warmtenet. In de eerste categorie zijn in 2020 de warmtenetten in Enschede (van Ennatuurlijk), Ede (van Warmtebedrijf Ede) en Arnhem, Duiven en Westervoort (van Vattenfall) genomineerd. Het circulaire concept van Mijnwater in Heerlen en de toepassing van aardwarmte in Zevenbergen behoren samen met het warmtenet in Hengelo tot de drie meest innovatieve oplossingen.

Meer weten? Bekijk op de projectenpagina de video over de toepassing van warmtecascadering in Hengelo en lees meer informatie over het innovatieve warmtenet van Hengelo.

Delen op social media