Op weg naar het windpark van de toekomst met cable pooling en energy hubs

Firan op WindDay 2021

De groeiende drukte op het Nederlandse elektriciteitsnet dreigt een rem te zetten op de (door)ontwikkeling van grootschalige windparken op land. Op 30 september deelt Firan tijdens WindDay 2021 de nieuwste inzichten over decentrale energiesystemen die slim gebruik maken van de netcapaciteit – en daarmee meer mogelijkheden creëren voor de opwek van windenergie.

Hoe maakt een eigenaar van een windpark optimaal gebruik van de aansluiting op het elektriciteitsnet? Hoe vindt een exploitant de juiste samenwerkingspartner(s) om meer rendement te halen uit de netaansluiting? Hoe realiseert een ontwikkelaar een nieuw windpark in een gebied met (dreigende) netcongestie? Het zijn vragen die worden beantwoord in de presentatie van Haike van de Vegte tijdens WindDay 2021, dat op 30 september plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.

Van de Vegte, business manager van infraspecialist Firan, vertelt over de mogelijkheden en meerwaarde van decentrale netaanluitingen voor windparken op land. Cable pooling vergroot de kansen om bestaande windparken uit te breiden en om nieuwe windprojecten te ontwikkelen. De directe koppelingen tussen zonne- en windprojecten leggen ook de basis voor energy hubs, die een slimme combinatie maken tussen de opwek, de opslag en de afname van lokale energie.

WindDay 2021: het duurzame pad naar een toekomstbestendige samenleving

Windenergie is een belangrijke accelerator voor de groene economie. Maar om alle windenergie in te passen in het energiesysteem, is een ingrijpende verandering noodzakelijk. Dat is de boodschap van WindDay 2021, een initiatief van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA). Op het programma staan keynotes van toonaangevende sprekers, zoals Ed Nijpels, Ad van Wijk en Helga van Leur. Daarnaast zijn er bijdragen van vertegenwoordigers van onder meer SER, VNG, Nationaal Programma Regionale Energie Strategie, Milieudefensie en diverse windparken, netbeheerders, gemeenten en kennisinstellingen. In interactieve sessies gaan deelnemers met elkaar aan de slag om tot praktische oplossingen te komen.

Sessie: Windenergie van de toekomst

Van de Vegte geeft in zijn presentatie een toelichting op het waarom, hoe en wat van decentrale netoplossingen met windenergie. Wat zijn de voordelen van slimme netoplossingen zoals cable pooling en energy hubs voor ontwikkelaars, eigenaren en exploitanten van windparken? Waar liggen de actuele mogelijkheden voor decentrale netaansluitingen voor windenergie op land? Wat zijn daarbij de organisatorische, juridische, technische en financiële aandachtspunten? Wat is er nodig om met succes gebruik te maken van de innovatieve infra-oplossingen? Van de Vegte blikt ook vooruit op het energiesysteem van de toekomst. Daarin zijn de opwek, de opslag en het verbruik in een totaalconcept georganiseerd om netcongestie, piekbelastingen en prijsdalingen te voorkomen.

Met korting naar WindDay 2021

Als relatie van Firan ontvangt u twintig procent korting op deelname aan WindDay 2021.

Werkt u bij overheden/kennisinstelling of bent u lid van de NWEA/TKI Wind op Zee/GROW? Gebruik dan code ‘Firan-korting‘.

Is bovenstaande niet van toepassing, gebruik dan code: ‘Firan-kortingoverig‘.

Natuurlijk is er na de presentatie van Van de Vegte alle gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de opgaven en oplossingen voor ontwikkelaars, exploitanten en eigenaren van windparken, netbeheerders en ander partners in de energietransitie.

Meer informatie over de onderwerpen en sprekers is te vinden op de website van WindDay.

Firan & windenergie

Firan ziet volop kansen voor cable pooling, energy hubs en andere decentrale netaansluitingen om plannen en projecten met windenergie verder te brengen.

Als onafhankelijke infraspecialist leggen we de verbinding tussen de diverse betrokken partijen en zorgen we voor de ontwikkeling, realisatie, beheer en exploitatie van de energie-infrastructuren. Daarbij zetten we unieke tools en state-of-the-art platforms in, zoals het Grid Control Platform, dat de energiestromen steeds in balans brengt om de efficiency van de opwek te optimaliseren.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!