Restwarmte uit datacenter voor nieuwe Amsterdamse woningen

In ontwikkelingsgebied Amstel III in Amsterdam Zuid-Oost worden woningen in de toekomst mogelijk verwarmd met restwarmte van een datacenter. Samen met vastgoedbeheerder Caransa, datacenter-beheerder Equinix, waterbedrijf Waternet en brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) is Firan een haalbaarheidsonderzoek gestart.

Het onderzoek zal duidelijk maken of de aanleg van een publiek warmtenet met onafhankelijk beheer mogelijk is in het Amsterdamse ontwikkelingsgebied. De rol van de gemeente en andere partijen zal naar aanleiding van het onderzoek ook duidelijk zijn.

Duurzame wijk

Met het warmtenet is Amsterdam een duurzame wijk rijker. Het potentiële warmtenet kan namelijk 400 nieuwbouwwoningen van Caransa Groep aan de Paasheuvelweg in Amsterdam verwarmen. De bron van het warmtenet in de nieuwe wijk Amstel III is restwarmte van het nabijgelegen datacenter van Equinix.

Essentieel voor de energietransitie

Publieke warmtenetten zijn essentieel om de energietransitie tot een succes te maken, benadrukt André Meijer, directeur van Firan. “Omdat iedereen onder gelijke condities toegang heeft, bevordert deze aanpak de ontwikkeling van nieuwe lokale warmtebronnen de continuiteit van het net en de keuzevrijheid van de afnemers. Het Amstel III warmtenet laat zien hoe we samen stappen vooruit zetten om tot de slimste resultaten te komen: een toekomstbestendig netwerk dat duurzame warmte levert aan woningen en bedrijven in een dynamische stedelijke omgeving.”

Lees hier meer over het potentiële warmtenet in Amsterdam Amstel III.

Delen op social media
Meer weten?
Warmte uitwisselen met een datacenter bij u in de buurt? Dan kan een partij met ervaring in de ontwikkeling, aanleg én beheer van warmtenetten uitkomst bieden. Firan kan u helpen om restwarmte van een datacenter te ontsluiten en slim in te zetten voor verwarming van uw pand.