Zelfvoorzienend eiland Marker Wadden officieel geopend

De duurzaam ontwikkelde nederzetting op de nieuwe natuureilanden Marker Wadden in het Markermeer is op 2 juli 2020 officieel geopend. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste zelfvoorzienende eiland van Nederland. Firan ontwikkelde het slimme off-grid elektriciteitsnetwerk, dat volledig draait op lokale zon- en windenergie.

De vijf natuureilanden Marker Wadden in het Markermeer zijn het nieuwste stukje Nederland. De eilanden zijn in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aangelegd, als onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Op het Haveneiland, het enige eiland van het natuurgebied dat toegankelijk is voor publiek, zijn een bezoekerscentrum, een gebouw met ruimte voor onderzoek, toezicht en beheer, en vier vakantiehuisjes gerealiseerd.

Off-grid netwerk

Firan heeft voor het Haveneiland een off-grid netwerk ontworpen. De lokaal opgewekte zonne- en windenergie wordt gebruikt in een zelfvoorzienend netwerk, onafhankelijk van het publieke elektriciteitsnet. Het systeem sluit naadloos aan op de andere duurzame en zelfvoorzienende faciliteiten op het eiland. Zo zijn de gebouwen gemaakt met hout uit de eigen bossen van Natuurmonumenten en wordt het water ter plekke uit een bron opgepompt en gezuiverd.

Zelfvoorzienende systemen

André Rijsdorp, projectleider van de bouw bij Natuurmonumenten: “Het integreren van de verschillende duurzame systemen was een enorme puzzel. Van een geheel zelfvoorzienend systeem zijn geen voorbeelden dus hebben we heel veel zelf moeten uitdokteren.”

Samen met Natuurmonumenten heeft Firan een energiesysteem ontworpen dat volledig draait op duurzame energie van zon en wind die lokaal wordt opgewekt. De Grid Control Software van Firan monitort alle energiestromen om de vraag en het aanbod aan elektriciteit steeds op elkaar af te stemmen. Eventuele overschotten aan zonnestroom worden ingezet voor warm water.

Off-grid voor de toekomst

Haike van de Vegte, business manager bij Firan: “De Grid Control Software op Marker Wadden zorgt voor een optimale benutting van de lokale duurzame bronnen. Daarmee ontstaat een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar off-grid energienetwerk dat klaar is voor de toekomst.”

Genodigden kijken rond tijdens de opening van de zelfvoorzienende nederzetting op Marker Wadden, de nieuwe groep natuureilanden in het Markermeer. Het enige eiland waar bezoekers welkom zijn heeft vanaf nu een geheel zelfvoorzienende en duurzaam gebouwde nederzetting. Foto Marten van Dijl/Natuurmonumenten
Delen op social media
Meer weten?
Duurzaam lokale energie uitwisselen? Firan ondersteunt. Wij helpen lokale partijen met de realisatie van infra voor nieuwe energie.