Etriplus – Partner van Firan

Etriplus, een energieontwikkelbedrijf

Etriplus is een energieontwikkelbedrijf gevestigd in Greenport Venlo. Etriplus is opgericht in 2013 door de gebiedsontwikkelaar, Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo en de ondernemingen Firan, Arcadis Nederland, Greenchoice en Ekwadraat. Etriplus ontwikkelt energieproductie, infrastructuur en energiebesparingen met als doel duurzame energie en prijscontinuïteit te leveren aan bedrijven in Greenport Venlo.

Firan levert de kennis over energietransport, advies- en ingenieursorganisatie, Arcadis ondersteunt vanuit ervaring op het gebied van energieprojecten en het kleinere adviesbureau Ekwadraat is betrokken om haar juridische kennis. Het team wordt gecompleteerd door energieleverancier Greenchoice. Samen met Greenport Venlo, waarvan de gemeente en de provincie aandeelhouders zijn, vormen deze private partijen het publiek-private energieontwikkelbedrijf Etriplus.

Etriplus logo

Wind, warmte, zon en led. Zo maakt Etriplus energievoorziening duurzaam.

Ontwikkelen van een duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

Voor een duurzame energietransitie zijn grote investeringen cruciaal. De risico’s en kosten van dit soort investeringen zijn vaak te groot voor één particulier bedrijf. De oplossing daarvoor is een publiek-private samenwerking (PPS). Die samenwerking maakt de ontwikkeling van een duurzame energie-infrastructuur mogelijk.

Etriplus werkt aan:

 • Energie-infrastructuur

  Bijvoorbeeld de aanleg van een warmtenet

 • Energiebesparing

  Bijvoorbeeld de uitvoering van projecten op het gebied van led-verlichting

 • Energie-opwekking

  Bijvoorbeeld de aanleg van een zonnepark of windturbinepark

De voordelen van een PPS

 • De slagingskans van projecten wordt vergroot door het netwerk van de aandeelhouders van Etriplus. Bijvoorbeeld door het regelen van garanties en voorfinancieringen.
 • Door de kennis en expertise vanuit de markt te koppelen aan overheidsmiddelen, zoals garantiestellingen of subsidies, worden grote investeringen mogelijk.
 • Naast zonnepanelen op daken en de aanleg van een windpark, werkt het lokaal energieontwikkelbedrijf ook aan een warmte-koudenet, geothermie- en biomassa-projecten. Door in te zetten op verschillende projecten worden tegenslagen in het ene project opgevangen met winsten uit een ander project. Een stukje risicospreiding, dus.

Weten hoe we werken?

Samen met lokale ondernemers ontwikkelen we concrete energieconcepten én helpen we deze te realiseren. Door de energievraag van meerdere bedrijven als vertrekpunt te nemen, komen oplossingen in beeld die voor individuele ondernemers niet haalbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van een warmtenet.

Zo werkt Etriplus

Schrijf u in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze projecten.