Regionale waterstofnetwerken maken het mogelijk om de verduurzaming van de industrie te versnellen. Brenda Schoumans, manager business development bij Firan, vertelt hoe de regionale waterstofinfrastructuur voor bedrijventerreinen, industriegebieden en havens een impuls geeft aan het gebruik van waterstof.
De industrie in Nederland werkt aan verduurzaming, en zoekt naar alternatieven voor aardgas. De drukte op het elektriciteitsnet zet een rem op (verdere) elektrificatie. Daarnaast is elektrificatie doorgaans geen haalbare oplossing voor (zware) industriële processen waarvoor een hoge temperatuur nodig is. Door de hoge energieprijzen is elektrificatie voor energie-intensieve processen bovendien niet altijd betaalbaar.
Waterstof is een belangrijk onderdeel van de oplossingen die de energietransitie in de industrie mogelijk maken. Als de specialist in infra voor nieuwe energie van Alliander ontwikkelt, realiseert en beheert Firan regionale waterstofnetwerken. Een analyse van Alliander heeft laten zien dat er in verschillende regio’s in Nederland concrete kansen zijn om de verduurzaming van de industrie te ondersteunen met een regionaal waterstofnetwerk. Het gaat onder andere om plekken waar alternatieve routes naar een aardgasvrije industrie niet of nauwelijks mogelijk zijn, zoals gebieden met een grote vraag naar hoge temperatuur warmte.
De toegevoegde waarde van een regionale aanpak
Er wordt in Nederland een landelijk waterstofnetwerk ontwikkeld dat de vijf grote industriële clusters verbindt. Naast deze ontwikkeling is een regionale aanpak van toegevoegde waarde. Door de focus op de vijf clusters ligt een directe koppeling met Waterstofnetwerk Nederland namelijk niet voor de hand voor alle industriële ondernemingen met een vraag naar waterstofoplossingen. Daarnaast is de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk een meerjarenplan, dat het risico van vertragingen meebrengt. De industrie ervaart daardoor onzekerheid over de korte termijn beschikbaarheid van een nabijgelegen waterstofnet.
Bij Firan zijn we ervan overtuigd dat een stapsgewijze aanpak van waterstof – vanuit relatief kleinschalige projecten – een onmisbare schakel is in de verduurzaming van de industrie. Vergelijk het met een Matroesjka-pop. Zo’n hollen houten pop is gevuld met een reeks kleinere poppen, die allemaal in elkaar passen. Alle exemplaren horen echt bij elkaar. Precies zo is de ontwikkeling van regionale waterstofnetwerken een cruciale stap op weg naar een landelijke waterstofinfrastructuur.
Regionale projecten als voorlopers
Inmiddels is Firan, samen met partners, aan de slag met diverse waterstofprojecten. De initiatieven op bedrijventerreinen, industriegebieden en in de Amsterdamse haven laten zien dat de koplopers daadwerkelijk een transitie in gang zetten. De projecten maken duidelijk dat een betrouwbare waterstofinfrastructuur haalbaar en betaalbaar is, wat zorgt voor vertrouwen in de markt.
Onze projecten, die uitgaan van de lokale productie en afname van waterstof, zijn de voorlopers van een regionale waterstofinfrastructuur. Het regionale netwerk is voorbereid op de komst van het landelijke waterstofnetwerk, maar functioneert er nu nog onafhankelijk van. Een win-winsituatie: een kortetermijnoplossing die klaar is voor de toekomst. Want voor het succes van de energietransitie hebben we natuurlijk alle Matroesjka-poppen nodig: de kleine, de grote en alles er tussenin.
Manager Business Development – Meer over Brenda
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in op onze maandelijkse updates en blijf op de hoogte van onze projecten.