Zon- en wind projectontwikkelaars

Slimme energie-infra voor succesvolle zon- en windprojecten

Firan realiseert vernieuwende en toekomstbestendige oplossingen voor de groeiende productie en afname van duurzame energiebronnen. Denk aan gedeelde aansluitingen voor nabijgelegen zon- en windparken, directe koppelingen tussen producenten en gebruikers van duurzame stroom, en zelfvoorzienende energiesystemen. Daarmee zijn ontwikkelaars van zon- en windprojecten in staat om de duurzame bronnen van vandaag en morgen optimaal in te zetten. Dat scheelt tijd en kosten, en verbetert de business case.

Slim en efficiënt

  • Zicht op de meest kansrijke locaties voor zon- en windprojecten
  • Snellere realisatie van projecten

Lagere kosten

  • Kleinere startinvesteringen voor de netaansluiting
  • Minder kosten voor het jaarlijkse netbeheer

Meer rendement

  • Minder energieverlies tijdens het transport
  • Optimale balans in energiestromen

De optimale inzet van duurzame energie. Samen brengen we de energietransitie verder

Decentrale netten voor de duurzame energie van de toekomst

Firan ondersteunt ontwikkelaars van zon- en windparken en andere stakeholders in de energietransitie met cable pooling, directe lokale koppelingen tussen de grootschalige opwekking en het verbruik van duurzame energie, en zelfvoorzienende netten.

De decentrale netten van Firan zorgen voor slimme en efficiënte energie-oplossingen, zonder dat daarvoor een ingrijpende en kostbare netverzwaring is vereist. Dat ondersteunt de business case voor zonne- en windparken, vermindert de tijd en kosten voor de ontwikkeling van een project en verhoogt het rendement van de exploitatie.

Decentrale netten hebben een aantoonbare meerwaarde in gebieden waar duurzame energiebronnen direct kunnen worden gekoppeld – onderling en met grootzakelijke afnemers. Daarnaast liggen er kansen op locaties waar een eigen netwerk de meest betaalbare en betrouwbare oplossing is om aan de duurzame energievraag van verschillende bedrijven te voldoen. Verder leggen decentrale netten de basis voor zelfvoorzienende energiesystemen, bijvoorbeeld op eilanden.

Unieke software voor een optimale balans

Firan neemt u de aanleg van de gehele energie-infra uit handen, van de ondergrondse leidingen tot de digitale systemen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Hierbij maken we gebruik van onze unieke software voor de monitoring van de energiestromen binnen lokale netwerken en decentrale systemen. Het Grid Control Platform houdt opwek, opslag, conversie en verbruik in de gaten en stelt u daarmee in staat om de energiestromen steeds optimaal in balans te brengen.

Cable pooling

Als de wind waait, schijnt de zon meestal niet. En op een zonovergoten dag waait het vaak niet. Hoe maken we optimaal gebruik van de energie uit zon en wind? Cable pooling van Firan maakt het mogelijk om nabijgelegen wind- en zonneparken slim te koppelen: de energiebronnen worden dan op één netaansluiting aangesloten.

Voor de ontwikkeling van netten voor zonnepanelen- en windmolenparken is dankzij cable pooling in veel gevallen geen netverzwaring nodig. Daarmee verbetert de businesscase: u bespaart op de investeringskosten voor aansluitingen en aanpassingen op het traditionele net én op de jaarlijkse kosten voor het gebruik ervan. Daarnaast kunnen nieuwe zonne- en windparken sneller worden gerealiseerd, omdat gebruik wordt gemaakt van bestaande netaansluitingen.

Checklist voor cable pooling

Vul uw gegevens in en ontvang per e-mail onze checklist voor de succesvolle realisatie van cable pooling.

Directe lokale koppelingen

Grootschalige zonneweiden en windmolenparken kunnen de opgewekte elektriciteit niet altijd goed kwijt. Bijvoorbeeld omdat via het drukbezette publieke net onvoldoende transport mogelijk is, of omdat de onderstations waarop de energieproducenten worden aangesloten erg ver weg liggen. Directe lokale koppelingen leggen verbindingen tussen de grootschalige decentrale opwekking en een grote energievraag in de buurt.

Firan brengt de kansen in kaart om zonne- en windmolenparken met hoge vermogens te koppelen aan nabijgelegen ondernemingen met een grote energievraag, zoals datacenters en productiefaciliteiten. Daarnaast realiseren we de noodzakelijke decentrale koppelingen tussen producenten en afnemers. Met als resultaat: een kostenefficiënt en veerkrachtig energiedistributienetwerk dat klaar is voor de toekomst.

RE-matchingtool

De renewable energy matchingtool (kortweg RE-matchingtool) van Firan laat zien waar slimme lokale koppelingen mogelijk zijn tussen wind- en zonneparken, en tussen producenten en afnemers van groene stroom. Daarmee geeft de digitale kansenkaart, die is gebaseerd op een uitvoerige data-analyse, een impuls aan de ontwikkeling van projecten voor duurzame energie-opwek.

De inzet van de RE-matchingtool creëert nieuwe business opportunities voor de ontwikkeling van netten voor zonnepanelen- en windmolenparken. U krijgt namelijk meer zicht op veelbelovende projectlocaties en heeft daarmee een voorsprong op de concurrentie. Bovendien maken de alternatieven voor traditionele netaansluitingen het mogelijk om de elektriciteitskabels optimaal te gebruiken. Daarmee verbetert de businesscase: u bespaart op de investeringskosten voor aansluitingen en aanpassingen op het traditionele net én op de jaarlijkse kosten voor het gebruik ervan. Daarnaast kunnen nieuwe zonne- en windparken sneller worden gerealiseerd, omdat gebruik wordt gemaakt van bestaande netaansluitingen.

De RE-matchingtool geeft u inzicht in de mogelijkheden voor slimme combinaties van zon- en windprojecten op bestaande locaties voor duurzame energieprojecten. Daarnaast brengt de dynamische plattegrond van Nederland nieuwe locaties in beeld waar kansen liggen voor cable pooling met zon- en windpartijen en directe koppelingen met grootzakelijke afnemers. Firan neemt vervolgens de realisatie van de infrastructuur en sturingssystemen op zich, en beheert en onderhoudt de assets. Zo brengen we samen de energietransitie verder.

De voordelen van de RE-matching tool

Meer weten over hoe de re-matchingtool uw project verder brengt? Lees de whitepaper over de voordelen en onze werkwijze.
Of neem voor meer informatie en advies op maat meteen contact op met Firan.

Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor.

Schrijf u in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze projecten.