Firan werkt samen met partners aan een regionaal waterstofnetwerk voor ondernemingen en bedrijventerreinen in Deventer. De lokale keten voor productie en gebruik van waterstof maakt de verduurzaming van bedrijfsprocessen mogelijk.
Een consortium met diverse partijen ontwikkelt een waterstofoplossing voor ondernemingen in en rond Deventer. Firan werkt er samen met partners aan het ontwerp en de aanleg van een open infrastructuur voor de distributie van de waterstof.
Een complete keten voor waterstof
De plannen voor een waterstofoplossing voor ondernemers in de regio Deventer zijn onderdeel van het initiatief GROHW (kort voor: GReen Oxygen Hydrogen en WasteHeat). Firan werkt samen met de partners van het GROHW-project aan de realisatie van een complete lokale keten met producenten en gebruikers van duurzame waterstof.
Firan zet sinds 2024 concrete stappen richting een regionaal waterstofdistributienetwerk, dat met name een oplossing is voor bedrijven die gebruik maken van verbrandingsprocessen. De drukte op het elektriciteitsnet zet een rem op de verduurzaming en elektrificatie van de bedrijfsprocessen. Het waterstofnetwerk creëert nieuwe ruimte voor de inzet van duurzame energie, wat bijdraagt aan de reductie van de CO2-uitstoot van de ondernemingen.
Een oplossing voor de toekomst
Firan zorgt dat alle technische, organisatorische, juridische en financiële aspecten van het regionale waterstofnetwerk in Deventer goed zijn geregeld. Het uitgangspunt is dat het lage druk distributienetwerk toegankelijk is voor verschillende aanbieders en afnemers van duurzame waterstof. Firan ontwikkelt daarnaast een oplossing voor de stabiliteit van het systeem: een combinatie van fysieke assets en software systemen brengt vraag en aanbod van waterstof dan steeds in balans. De aanpak zorgt voor een betaalbare en betrouwbare oplossing die klaar is voor de toekomst.
Nefit Bosch en Nefit Industrial worden de eerste gebruikers van het waterstofnetwerk. Tegelijkertijd start de aanleg van de infrastructuur om ook andere ondernemingen aan te sluiten. Vervolgens gaan de samenwerkende partijen aan de slag met de lokale waterstofproductie en de ontwikkeling van de infrastructuren voor de waterstofdistributie. Het tracé beslaat in eerste instantie honderden meters, maar groeit uiteindelijk door tot enkele kilometers. We verkennen of op de lange termijn een koppeling met het landelijke waterstofnetwerk van Hynetwork mogelijk is.
Koploper in waterstof voor de industrie
De gemeente steunt het initiatief en verwacht dat grote ondernemingen en MKB-bedrijven op de verschillende industrieterreinen van Deventer binnen enkele jaren gebruikmaken van de waterstof. Het waterstofnetwerk in de Hanzestad is daarmee een koploper in de toepassing van waterstof voor verduurzaming van industriële processen en zwaar transport in Nederland.
Firan werkt samen met Essent, Nefit Bosch, Nefit Industrial en andere partners aan de ontwikkeling en realisatie van het waterstofnetwerk in Deventer. Het project wordt gesteund door de gemeente Deventer.
Business Developer – Meer over Benjamin
In deze animatie is te zien hoe waterstofnetwerken bedrijfsprocessen en vervoermiddelen verduurzamen.