Modulair warmtesysteem voor huur- en koopwoningen in Didam

De gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei en Firan werken aan een warmtenet voor de Bloemenbuurt in Didam. Het doel: een duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte-oplossing voor honderden huur- en koopwoningen in de wijk.

Woningcorporatie Plavei vernieuwt de huurwoningen in de Bloemenbuurt in Didam. Naast renovatie gaat het ook om sloop en vervangende nieuwbouw. Tegelijkertijd wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. De corporatie maakt gebruik van het momentum om de wijk duurzaam en aardgasvrij te maken. Warmtenetwerk Didam B.V., een samenwerking tussen de gemeente Montferland en infraspecialist Firan, zorgt voor de aanleg, de exploitatie en het beheer van het publieke warmtenet voor de Bloemenbuurt.

Haalbaar en betaalbaar warmtenet

De gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei, Qirion en Arcadis hebben in 2020 verkennende onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden voor all electric oplossingen en andere aardgasvrije alternatieven. Een warmtenet met een aanvoertemperatuur van 70°C (en een retourwarmte van 40°C) is naar voren gekomen als een goede optie: een haalbaar en betaalbaar alternatief voor de huidige aardgasgestookte cv-ketels in de 222 huurwoningen van Plavei, en ook toepasbaar voor de 400 koopwoningen in de Bloemenbuurt.

Modulair warmtesysteem

De woningen in de Bloemenbuurt maken in eerste instantie gebruik van een modulair warmtesysteem van Firan. Het gaat om een hybride systeem met een collectieve luchtwarmtepomp. Voor piekmomenten en als back-up maakt het systeem gebruik van gasgestookte ketels. Woningen zijn dan op korte termijn aardgasvrij, en de verdere verduurzaming vindt efficiënt plaats op wijkniveau.

De warmte-infrastructuur in de Bloemenbuurt is door te ontwikkelen tot een grootschalig netwerk voor de gemeente Montferland. Met de realisatie van het warmtenet wordt de inzet van de warmtepomp en gasketels uitgefaseerd.

Open warmtenet

De gemeente Montferland en Firan hebben in 2021 alle vereiste stappen gezet om een gemeentelijk warmtebedrijf op te richten voor de realisatie en exploitatie van het warmtenet. Warmtenetwerk Didam werkt samen met De Graeflander voor de levering en facturatie van de warmte aan de betrokken bewoners.

Het uitgangspunt van de initiatieven van Warmtenetwerk Didam is een publiek warmtenet met onafhankelijk netbeheer, dat onder dezelfde voorwaarden toegankelijk is voor verschillende bronnen, leveranciers en afnemers. De open infrastructuur levert een bijdrage aan de betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de warmte-oplossing en garandeert de keuzevrijheid voor bewoners.

Het warmtenet voor de Bloemenbuurt in Didam is een samenwerking tussen de gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei en Firan. Met ondersteuning van Ekwadraat en Over Morgen.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!

Aquathermie: van potentieel naar project

Er is een groeiende belangstelling voor warmtenetten met aquathermie. Detlef Meijer van Firan vertelt over actuele ontwikkelingen rond de inzet van thermische energie uit water.
Lees meer

Nieuwe scan brengt de mogelijkheden voor modulaire warmtesystemen in beeld

Met een nieuwe online scan van Firan checken gemeenten en woningcorporaties eenvoudig en snel of een modulaire aanpak de juiste oplossing is.
Lees meer

Nieuwe fase in warmtenetten voor Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer

Aardwarmte kan mogelijk voorzien in een groot deel van de totale warmtevraag in Holland Rijnland en Greenport Aalsmeer. Shell en D4 hebben nu een opsporings-vergunning ontvangen om de potentie van aardwarmte in de gebieden te onderzoeken.
Lees meer

Op wijksafari in de Bloemenbuurt tijdens de Open Energiedag op 11 september

Op 11 september wordt de Open Energiedag georganiseerd. Neem deze dag een kijkje in de keuken: ontdek het modulair warmtesysteem dat we aanleggen in Didam.
Lees meer

Wat vindt u van Firan?

Laat het ons weten!
Het invullen duurt max. vier minuten en is anoniem.