Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus Amsterdam delen sinds het najaar van 2016 duurzame warmte en koude. Bron is de warmte-koudeopslag (WKO) van de Hermitage Amsterdam voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. De Hermitage bleek meer koeling dan warmte nodig te hebben. De overtollige warmte wordt nu naar de Hortus Botanicus getransporteerd om de kassen te verwarmen. Vervolgens gaat de koude terug naar de Hermitage.
Firan was tijdens de realisatie van het project onderdeel van een gespecialiseerd bouwteam en is nu verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de leidingen en verzorgt het netbeheer.
Delen van duurzame warmte en koude
De Hortus gebruikt de geaccumuleerde bronwarmte van museum Hermitage Amsterdam voor de verwarming van de kassen en levert gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Wat het project mede bijzonder maakt, is de relatief grote afstand van 425 meter die overbrugd wordt tussen de Hortus en de WKO-bronnen van de Hermitage.
Financiële voordelen en minder CO2-uitstoot
In de praktijk bleek het museum meer koeling dan warmte nodig te hebben. Warmte die de Hortus Botanicus goed kan gebruiken voor de verwarming van de monumentale kassen. De WKO-bronnen van de Hermitage worden op deze manier maximaal benut. Wat beide partijen financieel voordeel oplevert én de CO2-uitstoot vermindert.
Inmiddels is het gasverbruik in de Hortus met ruim 80% gedaald ten opzichte van het gemiddelde in 2008-2015. De energierekening valt jaarlijks lager uit: circa € 45.000. Ook de Hermitage bespaart jaarlijks ongeveer € 30.000 op de elektriciteit voor de warmtepompen.
Dankzij de warmte-uitwissel wordt er jaarlijks circa 260 ton CO2Â bespaard, vergelijkbaar met de uitstoot van 38 huishoudens.
Sr. Technisch consultant – Meer over Jan
Exploitatiemanager