Energiehubs maken het mogelijk voor ondernemingen om onderling energie en netcapaciteit uit te wisselen. Daarmee ontstaat nieuwe ruimte voor de uitbreiding en verduurzaming van bedrijventerreinen. In een nieuwe whitepaper geven experts van ENTRNCE en Firan actuele inzichten over de praktische toepassing van energie- en capaciteitsdeling.
Samenwerking tussen ondernemers aan een lokaal energienetwerk is een belangrijke route om de problematiek van netcongestie voor bedrijventerreinen te verminderen. Dat is de centrale boodschap van de whitepaper ‘Lokale energie- en capaciteitsuitwisseling als oplossing voor netcongestie’ van ENTRNCE.
In de whitepaper geven Daan Rutten van ENTRNCE en Haike van de Vegte van Firan een overzicht van de oorzaken en gevolgen van netcongestie rond bedrijventerreinen. Daarnaast komen de mogelijkheden en aandachtspunten van energie- en capaciteitsdeling via energiehubs aan bod. De publicatie is een praktische gids voor ondernemers, parkmanagers, gemeenten en andere partijen die werken aan energiehubs.
Van netcongestie naar energiehub
Netcongestie zet een rem op de groei en vernieuwing van bedrijventerreinen. Voor ondernemingen die zich willen vestigen en voor bedrijven die willen uitbreiden, is de gewenste netaansluiting niet altijd beschikbaar. Ook de uitvoering van verduurzamingsplannen van bedrijventerreinen staat onder druk. Zo is de aanleg van e-laadpalen en de installatie van zonnepaneelsystemen op daken vaak niet mogelijk, omdat er geen transportcapaciteit is op het elektriciteitsnet. De initiatiefnemers van nieuwe zonne- en windparken hebben te maken met wachtlijsten voor een netaansluiting.
Energiehubs zijn een van de vernieuwende maatregelen om de problematiek van netcongestie rond bedrijventerreinen te verminderen. De lokale energienetwerken leggen een slimme verbinding tussen de productie, de opslag, de conversie en het verbruik van duurzame energie. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor ondernemingen op bedrijventerreinen om te groeien en te verduurzamen, en voor nieuwe ondernemers om zich er te vestigen.
Energiehub: energie uitwisselen en capaciteit delen
De belangstelling voor energiehubs onder gemeenten en ondernemingen neemt toe. Er zijn verschillende projecten in ontwikkeling, elk met een eigen insteek. Een lokaal energienetwerk is altijd maatwerk, en de juiste configuratie is afhankelijk van de specifieke situatie en de wensen van de deelnemers. In veel gevallen draait de energiehub om de onderlinge uitwisseling van energie en/of de collectieve inzet van netcapaciteit. De whitepaper van ENTRNCE geeft een praktisch overzicht van deze twee routes.
Energie onderling uitwisselen
Energiehubs maken allereerst de onderlinge uitwisseling van energie mogelijk. Het verbruik en de opwek van de deelnemers van de energiehub worden dan goed op elkaar afgestemd. Een slim energiemanagementsysteem zorgt voor analyse, monitoring en sturing van de lokale energiestromen. Daardoor wordt er efficiënt gebruik gemaakt van de lokaal beschikbare energie. Zonder dat het gereguleerde elektriciteitsnet onnodig wordt belast.
Delen van netcapaciteit tussen bedrijven
Daarnaast stellen energiehubs de samenwerkende ondernemingen in staat om netcapaciteit te delen. De bedrijven gaan dan met elkaar aan de slag om pieken in het energieverbruik te voorkomen.
De samenwerking wordt juridisch geregeld via een aansluit- en transportovereenkomst voor groepen, een zogenoemde groeps-ATO.
Een ander soort collectieve overeenkomst is een samenvoeging van de capaciteitsbeperkingscontracten van de aangesloten bedrijven tot een groeps-CBC. Daarmee maken de deelnemers van de energiehub afspraken met de netbeheerder om het energieverbruik op bepaalde momenten te minimaliseren. Een energiemanagementsysteem regelt de praktische uitvoering van de groepscontracten.
Goede voorbeelden in de praktijk
De collectieve samenwerking aan een lokale energie-oplossing voor een bedrijventerrein creëert nieuwe kansen om het gereguleerde elektriciteitsnet efficiënter te benutten. De ervaringen met energiehubs in Nederland laten al zien hoe de onderlinge uitwisseling van energie en de lokale capaciteitsdeling in de praktijk werken.
Het whitepaper van ENTRNCE beschrijft als voorbeeld onder andere de inzet van een groeps-CBC door de Energie Coöperatie Amsterdamse Haven. Firan is als deelnemer aan het project “Energiehubs voor Inpassing van Grootschalige hernieuwbare Energie” (kort: EIGEN) aan de slag met de implementatie van een platform dat met metingen, analyses en aansturing zorgt voor de effectieve uitvoering van het groepscontract in de praktijk.
Technische, financiële, organisatorische en juridische vraagstukken rond energiehubs
Als specialist in infra voor nieuwe energie houdt Firan rekening met alle technische, financiële, organisatorische en juridische aspecten van de ontwikkeling van energiehubs. Firan is ook expert in de tooling die nodig is voor succesvolle projecten. De Energiehub Configurator zorgt voor het optimale ontwerp. Samen met Shared Energy Platform en ENTRNCE ontwikkelt Firan een overkoepelend platform dat de energiemanagementsystemen van een energiehub aanstuurt.
Via onder meer het EIGEN-consortium en de samenwerking aan energiehubs in Oost-Nederland deelt Firan expertise en ervaring om de realisatie van lokale energienetwerken voor bedrijventerreinen te versnellen.
Met de whitepaper ‘Lokale energie- en capaciteitsuitwisseling als oplossing voor netcongestie’ geven ENTRNCE en Firan ook praktische handreikingen voor alle professionals die werken aan de duurzame bedrijventerreinen van de toekomst.
Meer weten over de mogelijkheden van energiehubs voor bedrijventerreinen? Bekijk onze oplossingen en neem voor vragen gerust contact met ons op.
Sr. Business Developer – Meer over Haike
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in op onze maandelijkse updates en blijf op de hoogte van onze projecten.