In verschillende regio’s in Nederland zijn energiehubs in ontwikkeling. De lokale energienetwerken zijn een wenkend perspectief voor ondernemingen, bedrijventerreinen en industriegebieden die te maken hebben met de gevolgen van netcongestie. Het ontwerp van een energiehub is altijd maatwerk. Hans Veldhuis, productmanager bij Firan, vertelt wat er nodig is voor een ontwerp dat precies aansluit op de situatie en wensen van de samenwerkende ondernemers.
De drukte op het elektriciteitsnet is een grote uitdaging voor ondernemingen, bedrijventerreinen en industriegebieden. Netcongestie zet een rem op de uitbreiding van gebouwen, activiteiten en elektrische vervoermiddelen. Ook de – verdere – verduurzaming staat onder druk. Bijvoorbeeld omdat er geen mogelijkheden zijn om extra zonnepanelen of een nieuw windmolenpark aan te sluiten.
Energiehubs geven ondernemers meer ruimte om gebruik te maken van zelf opgewekte energie en de collectief beschikbare netcapaciteit. Een energiehub legt een slimme verbinding tussen de productie, de opslag, de conversie en het verbruik van energie. Via een lokaal energienetwerk delen de deelnemers onderling energie en netcapaciteit. Zo maak je efficiënt gebruik van het elektriciteitsnet.
Een slim ontwerp als succesfactor
In verschillende regio’s zijn energiehubs in de maak. Er is geen standaard format voor. Soms ligt de focus op duurzaamheid. Ondernemingen willen bijvoorbeeld het aantal elektrische laadpalen en/of zonnepanelen uitbreiden. In andere gevallen geven de samenwerkende bedrijven de prioriteit aan financiële voordelen, zoals de collectieve inkoop van batterij-opslag.
Om te zorgen dat het ontwerp van de lokale energie-oplossing precies aansluit op de wensen en doelen van de deelnemers, heeft Firan de Energy Hub Configurator ontwikkeld. De tool geeft inzichten in de technische en financiële aspecten van de energiehub, zodat de deelnemers de juiste afwegingen maken.
Van analyse naar ontwerp
Hoe ziet het ontwerpproces van een optimale energiehub eruit? Met de Energy Hub Configurator zorgen we allereerst voor een analyse van de situatie waarvoor de energiehub wordt ingezet. Welke knelpunten ervaren de ondernemingen? Wat zijn de doelstellingen van de energiehub? Welke kansen zijn er om efficiënter gebruik te maken van de netcapaciteit en aansluitvermogens?
Vervolgens gebruiken we de Energy Hub Configurator om verschillende kansrijke oplossingen te schetsen. Welke combinaties van opwek, conversie en opslag zijn er allemaal mogelijk? Wat zouden de effecten zijn van extra assets, zoals een batterij? Wat kost het en wat levert het op?
Tot slot maken we een gedetailleerde doorrekening van de voorkeursoptie van de deelnemers. Deze resultaten worden verwerkt in het (voorlopige) ontwerp van de energiehub. Het ontwerp legt de basis voor de realisatie van het systeem.
Altijd een optimaal ontwerp
Bijzonder aan de Energy Hub Configurator is dat je er een optimalisatie mee maakt. We verkennen en visualiseren de beste optie, uitgaande van de afwegingen, doelen en prioriteiten van de deelnemers aan de energiehub.
Dat gaat verder dan een simulatie, waarbij je een weergave maakt van een specifieke situatie. Tijdens het ontwerpproces komen we vaak tot nieuwe inzichten waardoor deelnemers soms aanpassingen willen doen, bijvoorbeeld aan hun toekomstige energieprofiel. Met de Configurator is het makkelijk om iteraties te maken tijdens dit proces.
Bovendien is de Energiehub Configurator ook bruikbaar voor de evaluatie en doorontwikkeling van een energiehub. We verzamelen dan de actuele meetdata om na te gaan of het lokale energienetwerk in de praktijk daadwerkelijk functioneert zoals was voorzien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de deelnemers meer – of juist minder – energie verbruiken dan ze verwachtten. Met de gegevens uit de praktijk ontdekken we snel waar de verbeterpunten liggen.
Snel, efficiënt en aansprekend
We hebben de Energy Hub Configurator inmiddels ingezet voor verschillende soorten energiehubs. Bijvoorbeeld voor projecten waarin de onderlinge energie-uitwisseling centraal staat, en voor initiatieven waarbij deelnemers gebruik maken van een groepscontract.
We zien dat de tool echt van toegevoegde waarde is. Het ontwerpproces verloopt snel en efficiënt. Daarnaast geven de analyses, modelleringen en visualisaties op een aansprekende manier alle relevante inzichten. Zo maken de deelnemers aan een energiehub altijd een onderbouwde keuze voor de oplossing die optimaal aansluit op de specifieke situatie en wensen.
Productmanager – Meer over Hans
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in op onze maandelijkse updates en blijf op de hoogte van onze projecten.