Eén aansluiting voor wind- en zonne-energie in Nijmegen met cable pooling

Windpark Nijmegen-Betuwe krijgt dankzij een door Firan slim ontworpen elektriciteitsnetwerk een extra duurzame impuls. Zonnepark De Grift, dat onder de windturbines wordt aangelegd, kan dankzij cable pooling worden gerealiseerd via de bestaande netaansluiting. De aanpak scheelt tijd en kosten, en draagt bij aan de versnelling van de lokale energietransitie.

Voor de samenwerking tussen windpark Nijmegen-Betuwe en zonnepark De Grift heeft Firan het elektriciteitsnetwerk voor de vier windturbines in Nijmegen zodanig ontworpen dat het nieuwe zonnepark – met 17.000 zonnepanelen – straks via de bestaande aansluiting opereert.

Cable pooling voor een efficiënte combinatie

Met de cable pooling-oplossing wordt de beschikbare netcapaciteit optimaal benut, voor zowel de opgewekte wind- als zonne-energie. De producenten maken gebruik van één aansluiting op het publieke elektriciteitsnet en worden zo efficiënt gecombineerd. Firan heeft het schetsontwerp voor het systeem gemaakt, en begeleidt de eindoplevering van de totale infra-oplossing. Daarnaast verkennen we samen met partners de mogelijkheden voor batterij-opslag en een laadplein voor elektrisch vervoer.

Minder kosten, meer rendement

Het concept van cable pooling zorgt ervoor dat het wind- en zonnepark in Nijmegen niet individueel worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat bespaart de projectontwikkelaars en -eigenaren diverse kosten, zoals de investeringskosten voor de netaansluiting en de aanpassingen aan het bestaande elektriciteitsnet. Daarnaast verminderen de jaarlijkse kosten voor het gebruik van het net.

Cable pooling verbetert de stabiliteit van lokale energiesystemen, wat de productie van zon- en windenergie rendabeler en betrouwbaarder maakt. Daarmee geeft de lokale netoplossing een impuls aan de opwek van duurzame energie en maken we extra vaart met de energietransitie.

Het plan voor cable pooling voor windpark Nijmegen-Betuwe is een samenwerking tussen onder meer Stichting Wiek-II, Croonwolter&Dros en Firan. Het windpark is in handen van burgers, verenigd in Energiecoöperatie WPN.

Delen op social media