Slimme energie-oplossingen voor bedrijvenpark in Deventer

Deventer-A1_Foto Focus-2

A1 Bedrijvenpark in Deventer is een van de groenste bedrijventerreinen van Nederland. Samen met de ondernemers verkennen de gemeente en Firan vernieuwende energie-oplossingen die de duurzame groei van het bedrijventerrein mogelijk maken, ondanks de netcongestie in de regio.

Op steeds meer plekken in Nederland is sprake van netcongestie. De drukte op het elektriciteitsnetwerk zet een rem op de inzet van duurzame energie, en maakt het voor ondernemingen onmogelijk om een nieuwe of een grotere netaansluiting te krijgen.

Ook voor de gemeente Deventer, dat werkt aan een uitbreiding van A1 Bedrijvenpark is netcongestie een knelpunt. De gemeente Deventer en Firan verkennen de mogelijkheden om de beschikbare netcapaciteit optimaal te benutten, zodat de bedrijven in aanbouw straks over voldoende energie beschikken.

Nieuwe ruimte voor duurzame groei

Energiehubs zijn een van de veelbelovende maatregelen tegen netcongestie. De lokale energienetwerken leggen slimme verbindingen tussen de productie, de opslag, de conversie en het verbruik van duurzame energie. Een energiemanagementsysteem zorgt daarbij continu voor de balans in de lokale energiestromen, zodat het gereguleerde elektriciteitsnet niet onnodig wordt belast. Daardoor ontstaat nieuwe ruimte voor de duurzame groei van ondernemingen, bedrijventerreinen en industriegebieden.

In Deventer onderzoekt Firan het potentieel van een energiehub voor de toekomstige kavels aan de westzijde van het huidige A1 Bedrijvenpark. Daarnaast analyseren we alternatieve manieren om de opwek en het gebruik van lokale duurzame energie in een onderlinge balans te brengen en om de netcapaciteit efficiënt te gebruiken. We zijn daarvoor de expert voor het technische ontwerp, en we houden rekening met de juridische, organisatorische en financiële aspecten van de vernieuwende aanpakken.

Duurzame doelen verder brengen

Als onderdeel van de Cleantech Regio heeft A1 Bedrijvenpark een stevige ambitie op het gebied van duurzaamheid. Het aardgasvrije bedrijventerrein maakt gebruik van lokaal opgewekte zonne- en windenergie en biogas, en de gemeente stimuleert circulair en natuurinclusief bouwen. Daarnaast zijn er plannen voor een waterstoftankstation. Een energiehub als lokale energie-oplossing sluit naadloos aan bij de duurzame doelstellingen van het bedrijventerrein en geeft een verdere impuls aan de energietransitie in de regio.

De verkenning van een lokale energie-oplossing voor A1 Bedrijvenpark is een samenwerking tussen de gemeente Deventer, Firan, Liander en ondernemingen op het bedrijventerrein.

Oost NL, de provincie Gelderland en de Cleantech Regio ondersteunen het initiatief als onderdeel van de plannen voor de realisatie van tien energiehubs in Oost-Nederland.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!