Midden in het Markermeer ontwikkelt Natuurmonumenten een nieuw natuurgebied: Marker Wadden. Voor de nederzetting op het haveneiland heeft Firan een off-grid netwerk ontworpen en gerealiseerd dat de gebouwen voorziet van lokale duurzame energie.
Op de nederzetting op het haveneiland van Marker Wadden, het enige onderdeel van het natuurgebied dat toegankelijk is voor publiek, zijn onder meer een haven, een ruimte voor onderzoek, toezicht en beheer, een eilandpaviljoen en een klein vakantiepark gevestigd. In totaal zijn er twintig gebouwen op het Haveneiland die stroom, water en warmte nodig hebben. In lijn met de missie van Natuurmonumenten is gekozen voor een duurzaam en zelfvoorzienend systeem voor het gehele eiland. Het Haveneiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, water en riolering. Firan ontwikkelde en realiseerde hiervoor in opdracht van Natuurmonumenten een slim off-grid elektriciteitsnetwerk, dat volledig draait op lokale duurzame energie.
Off-grid energiesysteem
Voor afgelegen locaties zoals het nieuwe natuurgebied Marker Wadden in het Markermeer is een aansluiting op het publieke elektriciteitsnet geen vanzelfsprekendheid. Daarom heeft Firan samen met Natuurmonumenten een slim off-grid systeem ontworpen en gerealiseerd dat gebruik maakt van lokale zon- en windenergie. In de koude maanden wordt een kleine biomassa-installatie ingezet als back-up voor verwarming en warm water.
Het zelfvoorzienende energiesysteem sluit naadloos aan op de duurzame ambities van Marker Wadden. Zo zijn de gebouwen gemaakt met hout uit de eigen bossen van Natuurmonumenten en wordt het water ter plekke uit een bron opgepompt en gezuiverd.
Balans in lokale energiestromen
Het Grid Control Platform van Firan analyseert, monitort, stuurt en beheert continu de lokale energiestromen. Daarmee brengen we de opwek en het verbruik steeds optimaal in balans. Gebruikers en beheerders van het off-grid netwerk kunnen dan onderbouwde afwegingen maken: wat is er dagelijks nodig aan energie en op welke manier kunnen de duurzame bronnen zo efficiënt mogelijk worden ingezet?
Het Grid Control Platform maakt zogenoemde regimesturing mogelijk: een stoplichtsysteem dat volautomatisch schakelt tussen de opslagcapaciteit en het energieverbruik. In het zogenoemde groene regime is er zoveel energie beschikbaar dat alle apparaten en installaties moeiteloos aan kunnen staan. Als de batterij leger raakt, treedt het oranje regime in werking en wordt niet-noodzakelijk energieverbruik afgeschakeld. Dat is ook een signaal om zo zuinig mogelijk met stroom om te gaan. In het rode regime functioneren alleen de absoluut noodzakelijke voorzieningen.
Slimme decentrale infra-oplossingen
Een zelfvoorzienend energienetwerk stimuleert de lokale opwek van duurzame energie, vermindert de druk op het bestaande elektriciteitsnet, en geeft inspiratie en inzichten over de beweging naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Daarmee geven slimme decentrale infra-oplossingen zoals op Marker Wadden een indruk van de duurzame, betrouwbare en betaalbare energie van de toekomst.
Natuurgebied Marker Wadden is een project van Natuurmonumenten, Boskalis en Rijkswaterstaat. In opdracht van Natuurmonumenten ontwikkelde en realiseerde Firan het off-grid energiesysteem voor het haveneiland.
Sr. Business Developer – Meer over Haike