Energiehubs zijn een vernieuwende oplossing voor ondernemingen en bedrijventerreinen die de gevolgen van netcongestie ondervinden. Het Energy Hub Platform van Shared Energy Platform (SEP), ENTRNCE en Firan legt de technische basis voor een succesvolle aanpak.
Energiehubs maken efficiënt gebruik van het elektriciteitsnet, en verminderen daarmee de problematiek van netcongestie. Ondernemingen die deelnemen aan een energiehub op een bedrijventerrein zorgen met energiemanagementsystemen dat de lokale energiestromen goed zijn geregeld. Het Energy Hub Platform, dat is ontwikkeld door SEP, ENTRNCE en Firan, leidt de samenwerking vervolgens technisch in goede banen.
Het Energy Hub Platform als technische basis
Een energiehub maakt het mogelijk voor ondernemers op een bedrijventerrein om onderling energie en netcapaciteit uit te wisselen. Daardoor ontstaat er meer ruimte om (lokale zonne- en wind)energie in te zetten, bijvoorbeeld voor de uitbreiding en/of elektrificatie van bedrijfsprocessen.
Het Energy Hub Platform voorziet in de technische basis voor de samenwerking in een energiehub.
- In een energiehub gebruikt elke deelnemer een energiemanagementsysteem (EMS), dat voor de netaansluiting realtime inzicht geeft in de opwek, de opslag en het gebruik van energie. Het systeem let op onder meer de beschikbaarheid van batterij-opslag, het verbruik van zonneboilers en de opbrengsten van zonnepanelen.
- De analyse, monitoring en aansturing van de verschillende energiemanagementsystemen in een energiehub vindt plaats via een overkoepelende software-applicatie. Het Energy Hub Platform brengt de vraag en het aanbod van energie steeds automatisch in een optimale balans. Het systeem houdt daarbij rekening met onder andere de pieken en dalen in het elektriciteitsverbruik, de resultaten van de lokale energie-opwek en de collectief beschikbare netcapaciteit.
Nieuwe mogelijkheden, ondanks netcongestie
De verduurzaming, vernieuwing en uitbreiding van ondernemingen op bedrijventerreinen staan door netcongestie onder druk. Er zijn bijvoorbeeld geen extra netaansluitingen beschikbaar om bedrijfsprocessen, gebouwen en/of vervoermiddelen te verduurzamen. Daarnaast hebben ondernemers die zich willen vestigen op een bedrijventerrein vaak te maken met lange wachttijden voor een netaansluiting.
Een energiehub stelt ondernemers in staat om onderling de lokaal opgewekte energie uit te wisselen en om de beschikbare netcapaciteit collectief in te zetten. Met het Energy Hub Platform maken de samenwerkende ondernemingen slim gebruik van de ruimte op het elektriciteitsnet. Zo ontstaan er meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld de installatie van zonnepaneelsystemen en het gebruik van elektrische laadpalen.
Samen aan het roer van een energiehub
Het Energy Hub Platform legt de verbinding tussen de diverse energiemanagementsystemen in een energiehub. Met het Energy Hub Platform voeren ondernemers op een bedrijventerrein steeds de regie over het lokale energienetwerk.
- Het Energy Hub Platform stemt opwek en verbruik automatisch op elkaar af, zodat de energiehub de optimale resultaten behaalt. Afhankelijk van de doelen van de deelnemers ligt de focus op bijvoorbeeld verduurzaming, uitbreiding of kostenreductie.
- Met het Energy Hub Platform spelen de samenwerkende partijen in op het fluctuerende aanbod van zonne- en windenergie. Dat scheelt in de elektriciteitskosten.
- De energiemanagementsystemen van verschillende aanbieders zijn aan te sluiten op het Energy Hub Platform. De deelnemers hebben ook een vrije keuze voor de energieleverancier(s).
Meer ruimte voor duurzame energie
Het Energy Hub Platform is speciaal bedoeld voor ondernemingen op bedrijventerreinen die een lokaal energienetwerk opzetten en gebruiken. Onder meer Rabobank, Port of Amsterdam en ondernemers in de Amsterdamse haven steunen de ontwikkeling van de applicatie, en werken aan de toepassing ervan in het havengebied.
Het systeem is ook relevant voor ontwikkelaars, exploitanten en eigenaren van zonne- en windparken in de omgeving. Met het Energy Hub Platform ontstaat namelijk een balans in de lokale energiestromen, waardoor er meer ruimte is voor de lokale opwek en toepassing van zonne- en windenergie.
Het Energy Hub Platform is een van de uitkomsten van het project “Energy Hubs voor Inpassing van Grootschalige hernieuwbare Energie” (kort: EIGEN). Zestien partijen, waaronder Firan, werken daarin aan betrouwbare en schaalbare concepten voor energiehubs op bedrijventerreinen. Het Energy Hub Platform is daarin een essentiële schakel. Het systeem ondersteunt de ontwikkeling van energiehubs, en geeft deelnemers de technische tools om de vernieuwende energienetwerken tot een succes te maken.
SEP, ENTRNCE en Firan stellen het Energy Hub Platform ter beschikking aan alle (markt)partijen die een energiehub ontwikkelen. Meer weten? Neem voor vragen gerust contact met ons op.
Sr. Business Developer – Meer over Haike
Productmanager – Meer over Hans
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in op onze maandelijkse updates en blijf op de hoogte van onze projecten.