
Steeds meer ondernemers en bedrijventerreinen staan open voor vernieuwende energie-oplossingen, zoals energiehubs. Een goede samenwerking in het complexe ecosysteem rond het lokale energienetwerk is een succesfactor. Haike van de Vegte, senior business developer bij Firan, vertelt hoe het werkt.
De drukte op het elektriciteitsnet zet een rem op de plannen van ondernemingen, bedrijventerreinen en industriegebieden voor uitbreiding, vernieuwing en/of verduurzaming. Er is niet altijd een nieuwe netaansluiting of extra transportcapaciteit mogelijk om bijvoorbeeld zonnepanelen en/of e-laadpalen te gebruiken. Energiehubs zijn een belangrijk onderdeel van de aanpak van netcongestie. De lokale energienetwerken leggen de verbinding tussen de productie, de opslag, de conversie en het verbruik van duurzame energie. De deelnemers maken daarmee optimaal gebruik van de beschikbare netcapaciteit en zonne- en windenergie.
Firan is specialist in de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van energiehubs. We zijn al sinds 2020 aan de slag met lokale energie-oplossingen die speciaal zijn afgestemd op de specifieke opgaven, doelen en wensen van de deelnemers. Samen met een netwerk van partners werken we aan het ontwerp, de opbouw, het beheer, het onderhoud en de optimalisatie van energiehubs. We delen onze expertise, ervaring en tools via projecten, onderzoeksconsortia en praktische publicaties.
Samenwerking als basis
Een goed functionerende energiehub, die van toegevoegde waarde is voor alle deelnemers, is het resultaat van een stapsgewijs traject met verschillende aandachtspunten en keuze-opties. De onderlinge uitwisseling van energie en netcapaciteit is een vast onderdeel van een energiehub. Voor de juiste configuratie daarvan zijn complexe afwegingen te maken over technische, juridische, organisatorische én financiële vraagstukken. Het gaat om vragen zoals: wat is er technisch allemaal nodig om energie slim te delen? Welke groepscontracten zijn er toegestaan? Wat is de business case voor assets zoals collectieve batterij-opslag?
De samenwerking tussen publieke en private partners is een belangrijke pijler van een succesvolle energiehub. Een lokaal initiatief van enthousiaste en daadkrachtige ondernemers met gedeelde belangen is de basis. Vervolgens is er nauwe afstemming nodig tussen de verschillende betrokkenen die een rol spelen in de ontwikkeling, de aanleg en de dagelijkse operatie van een energiehub. Denk aan de netbeheerder en gemeente, maar ook aan marktpartijen zoals juridisch adviseurs, financiële consultants, engineers en installateurs.
Samenwerken en leren
In lokale projecten werkt het team van Firan samen met partners om alles voor een energiehub van A tot Z te regelen. We maken de relevante afwegingen inzichtelijk, en we waarborgen de juiste configuratie van de gekozen oplossing. We gebruiken daarbij state of the art tools die zorgen voor een ideaal ontwerp en een betrouwbaar lokaal netwerk. Onze werkwijze geeft de diverse specialisten het vertrouwen dat ze de juiste stappen zetten naar de beste oplossing.
Firan staat ook klaar om de initiatiefnemers en ontwikkelaars van een energiehub te ondersteunen met kennis en kunde.
We gebruiken bijvoorbeeld de Energy Hub Configurator, die het ontwerpproces van een lokaal energienetwerk slim, snel en efficiënt maakt. We ondersteunen professionals, zoals engineers en adviseurs, om gebruik te maken van de tool.
Ook in de realisatie- en exploitatiefase geven we ruim baan aan specialisten die van toegevoegde waarde zijn voor de optimale energie-oplossing. We zijn bijvoorbeeld een van de initiatiefnemers van het Energy Hub Platform. Deze applicatie is het resultaat van het project “Energiehubs voor Inpassing van Grootschalige hernieuwbare Energie” (kort: EIGEN) en stelt de deelnemers aan een energiehub in staat om onderling energie en netcapaciteit uit te wisselen. We ondersteunen de partijen die meewerken aan een energiehub nu met de praktische toepassing van het Energy Hub Platform. We bouwen ook mee aan de verdere ontwikkeling ervan tot een open source systeem.
De lessen uit de recente trajecten met energiehubs zijn waardevolle input voor de samenwerking aan ontwerpkaders. Om te zorgen voor een energiehub die de beoogde doelstellingen daadwerkelijk realiseert, is duidelijkheid nodig over de randvoorwaarden. Wat zijn de specifieke aandachtspunten in de vier stappen naar een energiehub? Aan welke criteria voldoet een betrouwbare energiehub? Het gaat daarbij in eerste instantie om een oplossing die doet wat de deelnemers ervan verwachten. Maar ook om praktische zaken zoals security, auditing en onderhoud.
Nieuwe projecten verder brengen
Energiehubs zijn vernieuwende oplossingen, waarvoor nog geen blauwdruk klaarligt. Maar de ervaringen van de koplopers betekenen dat er steeds meer praktijkinzichten zijn, die nieuwe projecten verder brengen.
Hoe werkt het precies?
Het team van Firan denkt en doet mee om lokale projecten mogelijk te maken. Daarnaast stimuleren we alle samenwerkende partijen om – vanuit de eigen expertise – maximale waarde te creëren voor de deelnemers van een energiehub. Zo geven we de ruimte aan gespecialiseerde dienstverleners om echt het verschil te maken.
Met stappenplannen en andere gidsen delen we concrete handvatten om de juiste acties te ondernemen. In nauwe afstemming met de markt werken we aan de (door)ontwikkeling van standaards, modellen en tools.
Altijd verder vernieuwen
Energiehubs zijn volop in ontwikkeling. We zien bijvoorbeeld mogelijkheden voor integrale hubs, die bedrijventerreinen voorzien van elektriciteit én waterstof, warmte en/of koude. Daarnaast ontstaan er nieuwe uitdagingen, zoals de koppeling tussen meerdere energiehubs in een regio.
Er is veel nodig om het volledige potentieel van energiehubs voor het energiesysteem van de toekomst te gebruiken. Denk aan lokale pilots, vernieuwende tools, praktische stappenplannen en standaardisering van aanpakken. Het mag duidelijk zijn: het succes op al deze thema’s start met een goede samenwerking.
Wilt u ook met Firan samenwerken aan succesvolle energiehubs? We horen graag van u!
Sr. Business Developer – Meer over Haike
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in op onze maandelijkse updates en blijf op de hoogte van onze projecten.