Restwarmte

Behaal voordeel met uw restwarmte

Zet uw restwarmte in voor bedrijven in de buurt of hergebruik het in uw eigen bedrijfsproces. Zo zorgt u voor een nuttige toepassing van uw restwarmte – en maximaal profijt. Firan helpt u met ontwikkeling, aanleg én beheer van een warmtenet.

Direct inzicht

Op maat gemaakte oplossing voor uitkoppeling en transport van uw restwarmte. Snel en
transparant.

Financieel aantrekkelijk

Bedrijven die hun restwarmte verkopen, profiteren van extra inkomsten.

Duurzame bedrijfsvoering

U zorgt voor minder CO2-uitstoot en een betere lokale luchtkwaliteit.

Met restwarmte bespaart én verduurzaamt iedereen

Restwarmte: een warmte- én inkomstenbron

Door warmte aan bedrijven in de buurt te leveren, bespaart én verduurzaamt iedereen. Warmte van bijvoorbeeld koelinstallaties, verbrandingsketels of motoren wordt via een warmtenet geleverd aan bedrijven en instellingen in de buurt. Denk aan een kunststofproducent die een nabijgelegen zwembad verwarmt of een museum dat warmte over heeft en daarmee een botanische tuin van extra warmte voorziet.

Firan levert u snel een transparante indicatie van de kosten van warmtetransport. Hierdoor is direct duidelijk of uw restwarmte kan worden benut en welke winst u kunt behalen.

Voorbeeld van een warmtenet waarbij de restwarmte van een datacenter gebruikt wordt als warmtebron

Aanleg en beheer warmtenet

Met onze ruime ervaring in de ontwikkeling, aanleg en het beheer van warmtenetten bieden wij u een oplossing op maat. Wij investeren in de leidingen en u betaalt een vast bedrag voor vakkundig beheer en onderhoud.

Vraag het Firan

Wilt u weten hoe uw restwarmte kan worden benut?

Warmtenieuws van Firan

Arnhemse wijk Elderveld-Noord, Fotograaf: Michiel Verbeek
Om 800 woningen in de Arnhemse wijk Elderveld-Noord aardgasvrij te maken heeft Firan samen met gemeente, woningcorporaties en het waterschap onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van een warmtenet. De bron van dat nieuwe warmtenet is de restwarmte van de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie.
In de Amsterdamse wijk Middenmeer zet de buurtcoöperatie MeerEnergie zich in om een warmtenet te ontwikkelen met restwarmte uit datacenters. Een vooruitstrevend initiatief dat in veel opzichten pionierswerk is. Coöperatie MeerEnergie, warmtenetwerkbedrijf Firan en datacenterbedrijf Equinix delen de ervaringen en de lessen voor de toekomstige praktijk.
Datacenters hebben een groot potentieel om betrouwbare warmte te leveren aan lokale warmtenetten. Hoe worden warmtenetten met restwarmte uit datacenters een succes? Koplopers datacenterbedrijf Equinix en warmtenetwerkbedrijf Firan delen expertise en lessons learned.

Schrijf u in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze projecten.