Nieuwe stappen in de energietransitie: de highlights van 2024 en voor 2025

Met vernieuwende oplossingen zet Firan vaart achter de Nederlandse energietransitie. We zetten de belangrijkste actuele ontwikkelingen op een rij.

Samen met gemeenten, woningcorporaties, ondernemingen, industriegebieden en andere partners werkt Firan aan vernieuwende energie-oplossingen voor de verduurzaming van Nederland. Zo zetten we projecten met warmtenetten, waterstofnetwerken en energiehubs in de volgende versnelling.

Publieke warmtenetten

Warmtenetten maken de inzet van lokale en duurzame bronnen mogelijk, zoals aquathermie, geothermie en restwarmte van datacenters. Bovendien is de warmte-infrastructuur steeds aanpasbaar aan toekomstige ontwikkelingen, zoals de beschikbaarheid van nieuwe warmtebronnen.

De publieke warmtenetten van Firan zorgen ervoor dat alles goed is geregeld voor de overstap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. De drukte op het elektriciteitsnet creëert extra urgentie om de aanleg van warmtenetten op te schalen.

In 2024 werkten we in verschillende gemeenten aan de ontwikkeling, aanleg en uitbreiding van warmtenetten. We verkennen de mogelijkheden voor een warmtenet voor onder andere de Amsterdamse Buikslotermeer en de Zeeheldenbuurt in Alphen aan den Rijn. Daarnaast gaan de samenwerkingen in onder meer de Bollenstreek en de Amsterdamse wijk Middenmeer een nieuwe fase in. In het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg heeft meer dan 70 procent van de huurders van woningcorporaties Talis en Woonwaarts ingestemd met aansluiting op een warmtenet, dat in eerste instantie ruim 600 woningen voorziet van een aardgasvrije warmteoplossing.

Het Gelders Warmte Infra Bedrijf (GWIB), dat de provincie Gelderland, Firan en Oost NL in 2023 oprichtten, ondersteunt ondertussen al steeds meer gemeenten bij de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van publieke warmtenetten. In bijvoorbeeld in Zutphen en Apeldoorn boeken onze projecten voortgang.

Waterstofnetwerken

De industrie in Nederland werkt aan verduurzaming, en zoekt naar alternatieven voor aardgas. Waterstof is een belangrijk onderdeel van de oplossing voor energie-intensieve ondernemingen in industriegebieden en havens. Er wordt in Nederland een landelijk waterstofnetwerk ontwikkeld dat de vijf grote industriële clusters verbindt. Regionale waterstofnetwerken zijn een cruciale schakel in de route naar een landelijke waterstofinfrastructuur.

Firan is met diverse partners aan de slag met projecten voor de lokale productie en afname van waterstof. Deze voorlopers van een regionale waterstofinfrastructuur zijn klaar voor de komst van Waterstofnetwerk Nederland, en zijn een kickstarter voor de waterstoftransitie.

In 2024 werkten we verder met Port of Amsterdam aan een regionaal waterstofnet in de haven van Amsterdam. Daarnaast zijn we samen met ondernemersvereniging Zaanstad Maakstad een verkenning gestart naar een waterstofnetwerk voor de Zaanse industrie. Verder neemt de waterstofoplossing voor ondernemingen en bedrijventerreinen in Deventer en omgeving steeds concretere vormen aan.

Lokale energienetwerken

De drukte op het elektriciteitsnet zet de verduurzaming, vernieuwing en uitbreiding van ondernemingen en bedrijventerreinen onder druk. Er zijn bijvoorbeeld geen extra netaansluitingen beschikbaar om bedrijfsprocessen, gebouwen en/of vervoermiddelen te verduurzamen. Een energiehub stelt ondernemers in staat om onderling de lokaal opgewekte energie uit te wisselen en om de beschikbare netcapaciteit collectief in te zetten.

Firan is aanjager van energiehubs die optimaal gebruik maken van lokale duurzame energie en de beschikbare netcapaciteit. Daarnaast delen we onze expertise en ervaring via samenwerkingsverbanden en innovatieprojecten.

In 2024 leverden we een bijdrage aan energiehubs in onder meer Tholen, Hapert en Almelo. Daarnaast ontwikkelden we een afwegingskader voor de juridische organisatie van een energiehub. De keuzetool is gemaakt ter ondersteuning van lokale energienetwerken in de regio Apeldoorn, Deventer en Zutphen, en is gepubliceerd om ook andere initiatieven met energiehubs te informeren. Verder deelden we in samenwerking met ENTRNCE de actuele en praktische inzichten over de onderlinge uitwisseling van energie en netcapaciteit via energiehubs.

Het consortium van het project Energy Hubs voor Inpassing van Grootschalige hernieuwbare Energie (kort: EIGEN) lanceerde het zogenoemde Energy Hub Platform. De applicatie, een initiatief van Shared Energy Platform (SEP), ENTRNCE en Firan, regelt de analyse, monitoring en aansturing van de lokale energiestromen in een energiehub. De energiehub in het westelijke havengebied van Amsterdam maakt al gebruik van het Energy Hub Platform.

Westelijk Havengebied Amsterdam-Foto Focus-12-2

Een nieuw perspectief op de energietransitie

Het jaarverslag van Alliander over 2024 maakt duidelijk dat er een grote opgave ligt om de verduurzaming van het energiesysteem verder te versnellen. Daarbij is samenwerking met allerlei organisaties essentieel. Het team van Firan staat klaar om de inzet van duurzame energie-oplossingen ook in 2025 tot een succes te maken.

We zien dat warmtenetten in veel situaties een maatschappelijke voorkeursoptie zijn ten opzichte van elektrificatie, en onze werkwijze voor aardgasvrije wijken is voorbereid op de inwerkingtreding van de Wet collectieve warmte (Wcw).

Daarnaast werken we verder aan lokale en regionale distributienetwerken die het potentieel van waterstof ontsluiten voor de energie-intensieve industrie. We bouwen daarbij voort op de visie die Alliander in 2024 ontwikkelde, en die inzicht geeft in de industriële gebieden met het grootste potentieel voor de productie en afname van waterstof.

Verder zijn we een actieve partner voor de ontwikkeling van lokale energienetwerken die ondernemingen, bedrijventerreinen en industriegebieden een nieuw perspectief geven voor uitbreiding, vernieuwing en verduurzaming.

Ook verder komen met duurzame energie?

Het team van Firan vindt altijd de juiste energie-oplossing voor uw ambities en doelstellingen. Bekijk de inspirerende cases, of leg ons uw vraag voor.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!