Energy hub op Kempisch Bedrijvenpark als oplossing voor netcongestie

Het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert neemt deel aan een pilot van netbeheerder Enexis. Hierin onderzoekt Firan de mogelijkheden om met een energy hub de capaciteit op het elektriciteitsnet te verdelen. Andere samenwerkingspartners in de pilot zijn Provincie Noord-Brabant, de Kempengemeenten, Brainport Development en Metropoolregio Eindhoven.

Bedrijven op het Kempische Bedrijvenpark in het Brabantse Hapert hebben last van congestie. Aan de ene kant zijn er bedrijven die activiteiten willen starten of uitbreiden terwijl er geen netcapaciteit beschikbaar is. Aan de andere kant zijn er bedrijven die duurzame energie opwekken maar het overschot hiervan niet kunnen terug leveren op het elektriciteitsnet.

Energiescan voor inzicht in verbruik

In deze pilot onderzoekt Firan hoe het Kempisch Bedrijvenpark met een energy hub in eigen energie kan voorzien. Hiervoor is eerst een energiescan van het bedrijventerrein gemaakt, waarbij de verbruiksprofielen van de ondernemers en de opwek van energie in kaart is gebracht. Ook zijn de knelpunten geanalyseerd.

De eerste inzichten laten zien dat de beschikbaarheid van het net efficiënter wordt benut zodra bedrijven hun verbruiksprofielen onderling afstemmen. Productieprocessen kunnen beter op elkaar worden afgestemd. Lokaal opgewekte energie wordt dan lokaal gebruikt, op het juiste moment.

In deze fase zullen steeds meer bedrijven zich aansluiten. Door het groeien van het collectief kan de capaciteit nog effectiever verdeeld worden. Ook verkent Firan samen met de ondernemers de mogelijkheid voor de ondernemers om samen te investeren in bijvoorbeeld een grote batterij om energie op te slaan. 

Toekomstbestendig lokaal energienet

Een energy hub maakt optimaal gebruik van lokale, duurzame energie en zorgt voor balans tussen opwek, opslag en verbruik van energie. Het Kempisch Bedrijvenpark heeft grote dakoppervlakten beschikbaar voor zonnepanelen en er zijn plannen voor windmolens in de nabijheid van het bedrijvenpark. Ook zijn er verschillende bedrijven gevestigd met een groot energieverbruik, die groeien en investeren in automatisering, robotisering en elektrificering. De juiste potentie voor de inzet van een energy hub. De economische groei van de bedrijven op het Kempisch Bedrijvenpark kan op deze manier beter geborgd worden.

De energy hub op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert is een initiatief van ondernemers op het Kempisch Bedrijvenpark, Enexis, Provincie Noord-Brabant, de Kempengemeenten, Brainport Development, Metropoolregio Eindhoven en Firan.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!