Energy hub op Kempisch Bedrijvenpark als oplossing voor netcongestie

Het Kempisch Bedrijvenpark in het Brabantse Hapert zet stappen naar een energy hub. Het lokale energienetwerk stelt ondernemingen in staat om onderling energie uit te wisselen en zo efficiënt gebruik te maken van de capaciteit van het elektriciteitsnet. Achttien ondernemers werken samen met netbeheerder Enexis, de gemeente Bladel, de provincie Noord-Brabant en Firan aan de realisatie van de vernieuwende oplossing.

Bedrijven op het Kempisch Bedrijvenpark in het Brabantse Hapert ondervinden de gevolgen van netcongestie. Aan de ene kant zijn er bedrijven die de activiteiten willen uitbreiden, en ondernemingen die er opstarten. Door de drukte op het gereguleerde elektriciteitsnet is de gewenste netaansluiting niet altijd beschikbaar. Aan de andere kant zijn er ondernemers op het bedrijventerrein die zelf duurzame energie opwekken. De transportschaarste zet een rem op de teruglevering aan het elektriciteitsnet.

Een energy hub maakt een slimme combinatie van de opwek, de opslag, de conversie en het verbruik van energie. De aanpak creëert nieuwe ruimte voor de duurzame groei van de deelnemers.

Lokale duurzame energie in de hoofdrol

Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst is in mei 2024 het startsein gegeven voor de realisatie van een energy hub voor het Kempisch Bedrijvenpark. Het gaat om een pilot van netbeheerder Enexis, de gemeente Bladel, de provincie Noord-Brabant en achttien ondernemingen die zijn gevestigd op het bedrijventerrein. De deelnemende ondernemers gaan de energievoorziening collectief organiseren, met lokaal opgewekte duurzame energie in de hoofdrol.

Firan heeft voor het project de mogelijkheden en knelpunten voor de onderlinge energie-uitwisseling in kaart gebracht. De uitkomsten van de analyse laten zien dat een energy hub, die de lokale energiestromen steeds optimaal in balans brengt, efficiënt gebruik maakt van de beschikbare netcapaciteit. Door productieprocessen beter op elkaar af te stemmen is de lokaal opgewekte energie ook ter plekke inzetbaar. Zo beschikken de ondernemingen altijd op het juiste moment over de gewenste energie. Ondanks de netcongestie in de regio.

Duurzame groei

Samen met de projectpartners werkt Firan verder aan het ontwerp van de energy hub. Speciale aandachtspunten daarbij zijn de mogelijkheden voor energie-opslag en de aansluiting van meer bedrijven. De toekomstige uitbreiding van de collectieve samenwerking aan de energievoorziening maakt het mogelijk om de netcapaciteit nog effectiever te verdelen.

Het Kempisch Bedrijvenpark heeft grote dakoppervlakten beschikbaar voor zonnepanelen en er zijn plannen voor een warmtekrachtcentrale (als back-up) en voor een windturbine in de nabijheid van het bedrijvenpark. De energy hub geeft een extra impuls aan de inzet van lokale duurzame energie én stimuleert de economische groei van het bedrijventerrein.

De energy hub op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert is een samenwerking tussen ondernemers op het bedrijventerrein, netbeheerder Enexis, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Bladel en Firan.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!