Nieuw: keuzetool voor de juridische organisatie van een energy hub

Een energy hub is een van de vernieuwende oplossingen voor ondernemingen op bedrijventerreinen die te maken hebben met netcongestie. Stichting Strategische Board Stedendriehoek, Firan, Hogeschool Saxion en ROCC onderzochten de kaders voor de juridische organisatie van een lokaal energienetwerk. De resultaten zijn nu beschikbaar voor alle bedrijventerreinen met plannen voor een energy hub.

Energy hubs leggen slimme verbindingen tussen de productie, de opslag, de conversie en het verbruik van duurzame energie. De lokale energienetwerken maken het mogelijk om de beschikbare netcapaciteit slimmer te benutten. Daardoor ontstaat meer ruimte voor ondernemingen, bedrijventerreinen en industriegebieden om duurzame energie te gebruiken en om de activiteiten en/of gebouwen uit te breiden.

Ondernemers staan voor de uitdaging om de juiste rechtsvorm te kiezen voor de organisatie van een energy hub. Hoe regelen de deelnemers de onderlinge samenwerking op het gebied van energie? Welke afwegingen en keuzes moeten er worden gemaakt om een passende rechtsvorm te bepalen? Is een besloten vennootschap, coöperatie of stichting het meest geschikt voor de concrete situatie?

Stichting Strategische Board Stedendriehoek, Firan, Hogeschool Saxion en ROCC hebben een keuzetool ontwikkeld, die een overzicht geeft van de relevante afwegingen om te komen tot een goede organisatie van de samenwerking. Het afwegingskader is een praktisch hulpmiddel voor het overleg tussen ondernemers en gebiedsregisseurs over de meest kansrijke optie voor de juridische organisatie van een energy hub.

Onderbouwde inzichten voor concrete keuzes

Centraal in de keuzetool staat een compacte vragenlijst, die is ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek en een review van actuele projecten. Het beslismodel geeft onderbouwde inzichten in de best passende rechtsvorm voor een concrete locatie, uitgaande van de specifieke omstandigheden en de wensen van de deelnemers aan een energy hub. De uitkomsten zijn een gedegen basis voor een gestructureerd gesprek tussen de deelnemers, die vervolgens in onderling overleg een definitieve keuze maken voor de gewenste rechtsvorm.

In de keuzetool komen vijf thema’s aan de orde. Het gaat om het zelforganiserende vermogen van het samenwerkingsverband, de primaire doelstelling van de energy hub, de regels voor veranderingen in de samenstelling van het collectief, de afspraken over de besluitvorming, en de omgang met financiering en risico’s. Door gezamenlijk de compacte vragenlijst te doorlopen, worden de belangrijkste keuzes en de beste opties duidelijk.

Voor bedrijventerreinen in Nederland

De keuzetool is in de praktijk getoetst in twee bedrijventerreinen in de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen). De ervaringen van bedrijventerrein De Mars in Zutphen en Bedrijvenpark A1 in Deventer leren dat een duidelijk beeld ontstaat van de meest passende rechtsvorm voor de energy hub. De keuzetool ondersteunt daarmee de succesvolle ontwikkeling en exploitatie van een energy hub.

De keuzetool is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Stichting Strategische Board Stedendriehoek, de bestuurlijke samenwerking tussen acht Gelderse gemeenten: Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen.

Meer weten over de mogelijkheden en organisatie van een energy hub?

Neem voor vragen gerust contact met ons op.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!