Het volledige potentieel van zon en wind benutten

Slimme combinaties van zon en wind

Cable pooling maakt het mogelijk om nabijgelegen zon- en windparken slim te combineren door de energiebronnen op één netaansluiting aan te sluiten. De productie en het verbruik van groene stroom worden daardoor efficiënt, betrouwbaar en betaalbaar. Zo zet cable pooling de lokale productie van duurzame energie in de volgende versnelling.

Slim en efficiënt
  • Meer mogelijkheden voor nieuwe projecten
  • Kortere doorlooptijden
Sterke business case
  • Minder kosten voor de netaansluiting en het netbeheer
  • Meer rendement uit exploitatie
Futureproof
  • Flexibele energie-infrastructuren
  • Open voor toekomstige ontwikkelingen in onder meer opwek en opslag

Duurzame energie in de volgende versnelling

Meer doen met zon en wind

Als de wind waait, schijnt de zon meestal niet. En andersom: op een zonovergoten dag waait het vaak niet. Het gevolg is dat de energie-infrastructuur niet volledig wordt gebruikt. Een zonnepark benut gemiddeld tien procent van de netaansluiting en een windpark slechts dertig procent.

Cable pooling maakt het mogelijk om nabijgelegen zonne- en windparken slim te koppelen: de energiebronnen worden dan op één netaansluiting aangesloten. Op die manier wordt de capaciteit van de elektriciteitskabel beter benut. Daardoor gaat er minder energie verloren en wordt de energievoorziening stabieler. Daarnaast is er in veel gevallen geen netverzwaring nodig voor de ontwikkeling en uitbreiding van zon- en windprojecten. Dat voorkomt maatschappelijke kosten en vergroot het aantal potentiële locaties voor nieuwe zonne- en windparken.

Met cable pooling kunnen nieuwe zonne- en windparken ook nog eens sneller worden gerealiseerd. En de aanpak verbetert de business case. De investeringskosten voor aansluitingen en aanpassingen aan het elektriciteitsnet verminderen, net als de jaarlijkse kosten voor het gebruik ervan. 

De meerwaarde van cable pooling

Cable pooling heeft een aantoonbare meerwaarde op locaties waar duurzame energiebronnen direct kunnen worden gekoppeld, onderling en met grootzakelijke afnemers. Er zijn in de praktijk verschillende soorten cable pooling mogelijk: combinaties van zon en wind, maar ook van verschillende projecten met uitsluitend zonneparken, en van grootschalige projecten met windturbines.

Het concept van directe koppelingen dat aan de basis ligt van cable pooling is niet alleen actueel voor projecten met windenergie en/of zonnestroom. Met de aanpak kan een zon- en/of windproject ook slim worden aangesloten op een grote afnemer van elektriciteit, zoals een datacenter, fabriek of bedrijventerrein. Daarnaast leggen de decentrale netaansluitingen de basis voor energy hubs en zelfvoorzienende energiesystemen.

De Firan tools voor succesvolle projecten

Checklist Cable Pooling

Met een praktische checklist geeft Firan ontwikkelaars, eigenaren en exploitanten van zon- en windprojecten een overzicht van de afspraken die – in samenwerking met onder meer juridische adviseurs, financiers en verzekeraars – moeten worden gemaakt om cable pooling te ontwerpen, realiseren en exploiteren.

De checklist is ook een praktisch naslagwerk voor investeerders, gemeenten, energiecoöperaties en andere partijen die zoeken naar vernieuwende oplossingen om grootschalige opwekking van zonne- en windenergie slim te combineren.

In de checklist voor cable pooling van Firan komen de organisatorische, juridische, technische en financiële aspecten van cable pooling aan bod. De modelovereenkomst voor cable pooling van NWEA, Holland Solar en Energie Samen geeft de betrokken partijen een leidraad om vervolgens concrete afspraken vast te leggen.

Checklist voor cable pooling

Vul uw gegevens in en ontvang per e-mail onze checklist voor de succesvolle realisatie van cable pooling.

Renewable Energy Matching Tool

De renewable energy matching tool van Firan laat zien waar slimme lokale koppelingen mogelijk zijn tussen wind- en zonneparken, en tussen producenten en afnemers van groene stroom.

De voordelen van de RE-matching tool

Meer weten over hoe de re-matchingtool uw project verder brengt? Lees de whitepaper over de voordelen en onze werkwijze.

Grid Control Platform

Het Grid Control Platform van Firan zorgt tijdens de exploitatie van zon- en windparken voor een efficiënte lokale balans en een maximaal rendement. 

Zon- en windenergie in balans

Dankzij het Grid Control Platform zijn zon- en windenergie steeds efficiënt in balans.

Firan brengt uw plannen en projecten verder

Firan geeft ontwikkelaars, eigenaren en exploitanten van zon- en windprojecten inzicht in de concrete mogelijkheden van cable pooling en gaat als matchmaker actief op zoek naar potentiële samenwerkingsverbanden. We nemen ook de ontwikkeling en realisatie van een decentrale aansluiting op ons, en zorgen met ons state of the art Grid Control Platform voor een betrouwbaar systeem om het energiemanagement continu in goede banen te leiden.

We houden al bij het ontwerp van de energie-infrastructuur rekening met diverse combinaties van vraag en aanbod. Onze aanpak is daarmee steeds voorbereid op mogelijke toekomstige ontwikkelingen, zoals de beschikbaarheid van nieuwe duurzame energiebronnen en de verbetering van opslagsystemen. We ontzorgen van ontwerp tot exploitatie, en nemen het voortouw met slimme oplossingen, bijvoorbeeld als het gaat om een online marktplaats voor decentrale netaansluitingen.

Samen met partners zoals Kenter, Qirion en Entrnce maakt Firan vernieuwende projecten mogelijk die bijdragen aan maatschappelijke issues (zoals de capaciteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet) én aan efficiënte en rendabele projecten met duurzame energie. Bent u ook klaar voor de duurzame energie van de toekomst?

Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor

Het windpark van de toekomst is al in zicht

In de Regionale Energiestrategieën speelt windenergie een belangrijke rol. Haike van Firan vertelt hoe windparken goed in te passen zijn op het drukke elektriciteitsnet en in het Nederlandse landschap.
Lees meer

Op weg naar het windpark van de toekomst met cable pooling en energy hubs

Firan op WindDay 2021
Op 30 september deelt Firan tijdens WindDay 2021 de nieuwste inzichten over decentrale energiesystemen die slim gebruik maken van de netcapaciteit.
Lees meer

Optimaal gebruik van windenergie Waterschap Rijn & IJssel door slimme netaansluiting

Lokale energie-opwek voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Rijn & IJssel zónder dat er een extra netaansluiting nodig is. Het waterschap en Firan vertellen over de lessons learned van deze vernieuwende aanpak.
Lees meer

Cable pooling en de Regionale Energiestrategie: ervaringen en adviezen van de koplopers

Met slimme netaansluitingen tussen zonne- en windparken vergroten gemeenten de mogelijkheden voor lokaal opgewekte duurzame energie. Lees de ervaringen uit de Koegorspolder nabij Terneuzen.
Lees meer

Projecten van Firan

Firan realiseert duurzame energienetten voor de wereld van nu en straks. In de cases leest u hoe we de energietransitie aanpakken.