Slim netwerk voor producenten en gebruikers van windenergie in Zutphen

De Mars in de gemeente Zutphen is met ruim tweehonderd ondernemingen en vijfduizend medewerkers een van de grootste bedrijventerreinen in de provincie Gelderland. Het is ook een circulair gebied met een grote energievraag. Met een directe lokale koppeling tussen De Mars en nabijgelegen windturbines zouden de ondernemers in een groot deel van de energievraag kunnen voorzien met duurzame stroom, zo blijkt uit onderzoek van Firan.

Directe lokale koppeling tussen producent en afnemer

Firan maakte een voorontwerp voor een directe lokale koppeling tussen bedrijventerrein De Mars en drie nieuwe windturbines in de nabijheid van Zutphen. De opgewekte windenergie wordt dan direct gedistribueerd van producent naar afnemer. Er is geen transport vereist via een drukbezet elektriciteitsnet. Dat verkleint de risico’s van netcongestie en vermindert de maatschappelijke kosten voor het netbeheer.

Een directe lokale koppeling tussen de windturbines en het bedrijventerrein zou een separate aansluiting op het elektriciteitsnet overbodig maken. Dat levert De Mars een flinke kostenbesparing op en vergroot de efficiency van het windmolenpark.

Slim netwerk voor de toekomst

Een directe koppeling maakt het in principe mogelijk om in de toekomst meerdere producenten en afnemers op het decentrale energienet aan te sluiten. Daardoor ontstaat een veelzijdig en veerkrachtig distributienetwerk dat klaar is voor de toekomst. De Mars, Firan en andere betrokken partijen verkennen hiervoor momenteel de concrete mogelijkheden op het terrein.

Met de plannen voor een decentrale aansluiting van windturbines op een bedrijventerrein is De Mars een koploper in smart grids in Nederland. Het concept voor de directe koppeling is ook op andere locaties toepasbaar. Op die manier geven vooruitstrevende bedrijventerreinen zoals De Mars een impuls aan de productie en het gebruik van groene stroom – en daarmee aan de transitie naar de duurzame energie van de wereld van morgen.

Het ontwerp voor de directe lokale koppeling voor De Mars is een samenwerking tussen Cleantech Regio, de gemeente Zutphen en Firan.

Delen op social media
Aan de slag met de infra voor nieuwe energie? Firan is er klaar voor!

Cable pooling en de Regionale Energiestrategie: ervaringen en adviezen van de koplopers

Met slimme netaansluitingen tussen zonne- en windparken vergroten gemeenten de mogelijkheden voor lokaal opgewekte duurzame energie. Lees de ervaringen uit de Koegorspolder nabij Terneuzen.
Lees meer

Energy hubs voor duurzame laadoplossingen

Voldoende groene stroom beschikbaar voor voertuigen, zonder dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt? Qirion en Firan vertellen over de mogelijkheden van energy hubs.
Lees meer

Zo is de Nederlandse windsector aan de slag met cable pooling

Zon- en windprojecten slim gecombineerd met cable pooling. Niels Blaauwbroek van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en Haike van de Vegte van Firan vertellen.
Lees meer